Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2013 05:30

Запалення нерва лікують голковколюванням

— Почалося з болю в стегні — пекло, наче вогнем, — говорить полтавка 31-річна Вікторія Омельченко. — Відчувала, що віддає з хребта, але справжньої причини не могла зрозуміти. Прокидалася від страшного болю о п'ятій ранку. Ходила по квартирі. Коли розходжувалася — відпускало. Вдень також ставало легше.

У лікарні Вікторії діагностували невралгію. Сказали, що застудила нерви і через це болить у різних місцях. Виписали зігрівальні та протизапальні мазі.

— Була сильно перемерзла і спину стягнуло наче обручем. Не могла рухатися. Свекруха натерла поперек зігріваючою маззю, що виписали від невралгії. Після того паралізувало, не могла й устати.

Вікторію Омельченко забрала "швидка". В медичному закладі продовжили лікувати невралгію.

— Кололи антибіотики, вимазала на себе кілька упаковок "Фіналгону", "Есполу", але не помагало. Пролежала у лікарні кілька тижнів. Щоб менше боліло, обколювали хребта новокаїном. Завдяки цьому могла трохи рухатися. Потім болі знов поверталися.

Вікторія прочитала, що невралгію добре лікувати голковколюванням.

— Знайшла хорошу клініку. Там прописали 10 сеансів. Голки в точки забивали невеличким молоточком. Потім торкалися їх, щоб нерв подразнювався. Коли почала це робити, вперше підвелася з ліжка й стала поволі ходити. Повірила, що одужаю. Також робили масаж, але за якийсь час припинили, бо погіршало.

У клініці зробили комп'ютерну томографію та МРТ хребта.

— Виявили, що нерви подразнюються не через застуду чи травму. Причина в доброякісній пухлині хребта. Прооперували за три дні. Відразу після операції встала на ноги. Болі минули.

Сказали, що мою невралгію треба було правильно діагностувати. Вийшло так, що лікували симптоми, а не недугу.

— Невралгія — це подразнення нерва. Кістки, сухожилля, зв'язки, м'язи можуть його здавлювати. Від цього нестерпний біль, — пояснює професор 55-річна Наталія Литвиненко, завідувач кафедри нервових хвороб полтавської медакадемії. — Схильні більше люди похилого віку, у них природно звужуються канали, якими проходять нерви. Також недуга виникає через запалення, застуди, вірусні інфекції. Невралгія буває супутнім захворюванням. Якщо її провокує остеохондроз, лікують хребта. Коли пухлина перетискає нерви — вирізають.

Обличчя гріти не можна

Ігнорувати й терпіти біль при невралгії неможливо. Щоб його полегшити, колють блокади новокаїну чи лідокаїну. Пришвидшують одужання вітаміни групи В.

— Добрі результати дає голковколювання, лікування ультразвуком, медичні прогрівання, — каже Наталія Литвиненко. — Часто призначають зігріваючі, протизапальні мазі. Невралгію, особливо на обличчі, протипоказано гріти без дозволу спеціаліста. Якщо її спровокував, наприклад, гайморит, кров'ю може рознести інфекцію по всьому тілу. Наслідки бувають летальні.

При незначних болях прикладають листя герані, п'ють настоянки сон-трави або м'яти. Іноді лікування триває до півроку.

Зараз ви читаєте новину «Запалення нерва лікують голковколюванням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути