73-річна Лідія Крисань із Черкас восени понижує тиск вином із глоду.
— 5 літрів глоду кладу в 10-літровий бутель. Додаю кілограм цукру. Із трьох лимонів та апельсинів зрізую цедру й подрібнюю в бутель. Відтискаю туди сік.
Додає склянку процідженого міцного чаю й столову ложку винних дріжджів. Усе перемішує й доливає холодну воду до плічок.
— Має бродити в теплому місці чотири дні. Тоді закриваю пробкою з відвідною трубкою. Ставлю у прохолодне місце на місяць, щоб добродило. Потім видаляю жом і додаю півкіло цукру. Ставлю під затвор для дозрівання на місяць. П'ю по 100 грамів перед їжею двічі на день. Можна підігрівати. Дуже смачне й ароматне, — додає Лідія Крисань.
Терапевт із Запоріжжя Володимир Медведєв радить пацієнтам пити вино з глоду.
— У глоді є речовини, що сприяють хорошому засвоєнню важкої їжі, — каже. — Багато калію, а це корисно для серця. Зміцнюються судини, зникають набряки. Якщо до вина додати ложечку меду, то знімете запалення в кишечнику. Не раджу вагітним.
Коментарі