Ексклюзиви
середа, 15 липня 2009 15:12

Тьмяні лампи підвищують тиск в оці

"Хотіла купити енергозберігаючі лампи. Але діти кажуть, що вони погано впливають на зір. А при виході зі строю виділяють отруйний газ. І у нас їх нема де утилізувати. Поясніть, будь ласка, що правда, а що — ні".

Запитує Людмила Павловська із с. Матюші Білоцерківського р-ну Київської обл.


Енергоощадні лампи працюють 4–8 років. Вони наповнені парами ртуті від 40 до 70 мг кожна. Доза може бути шкідливою, якщо лампа розіб"ється. Ртуть має властивість накопичуватися в організмі. Лампи заборонено викидати на смітник. В Україні є фірми, які займаються утилізацією ртутних ламп, але їх небагато.

Зіпсована лампа, що гуде або мерехтить, шкідлива.

— Освітлення при читанні повинно бути не менше 40 Вт і не більше 60, — каже приватний офтальмолог 45-річна Оксана Молебна з Києва. — Стомлюють і перенапружують очі й дуже яскраві, й тьмяні лампи. Читання при поганому освітленні перевтомлює око. Через розширення зіниць може підвищитися внутрішній тиск у оці. Заборонено читати в сутінках тим, у кого глаукома. Варто рівномірно освітлювати помешкання. Іноді люди стають дратівливими через лінзи для очей, які прибирають жовтий колір.

Характеристики випромінювання виробники вказують на упаковці.

— Ідеальна лампа та, світло якої повторює спектр сонячного, — каже головний лікар медичного центру "Аілаз" Андрій Ковальов, 53 роки. — Воно повинно бути в діапазоні 700–800 нанометрів. Якось у нас захопилися галогенними вуличними лампами. В яскравому світлі велика частина блакитного спектру. Таке освітлення для сітчатки некомфортне. Жовті натрієві вуличні лампи більш прийнятні для зору, хоча світять тьмяніше.

Зараз ви читаєте новину «Тьмяні лампи підвищують тиск в оці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути