Ексклюзиви
середа, 20 квітня 2011 01:45

Сіамських близнюків розділяли 20 лікарів

14-місячних сіамських близнюків Хусейна і Хасана Бенхафаф з Ірландії вперше показали після розділення. Операцію провели рік тому.

Діти народилися зі спільною печінкою, кишківником, сечовим міхуром і тазом. Лікарі кажуть, після такої операції виживають 2% сіамських близнюків. Мати 37-річна Енджі Бенхафаф написала про синів книжку "Маленькі пальчики".

Про те, що діти мають зрощене тіло, Енджі дізналася на четвертому місяці вагітності.

— У нас був знімок із тривимірного сканування перед пологами. Вони трималися за руки. І я зрозуміла, що ці хлопчики в мене всередині — маленькі бійці, — каже Енджі Бенхафаф. — Зараз діти здорові й активні.

Одразу після кесаревого розтину лікарі вирішили розділити малюків. Пояснили батькам, що у кожного своє серце, тому мають шанс вижити. Дітей оперували в лондонській дитячій лікарні "Ґрейт-Олмонд". 20 медиків працювали по змінах, зокрема чотири хірурги та стільки ж анестезіологів. Операція тривала 14 год. Через півтора місяця батькам дозволили забрати хлопчиків додому в село Баллінтемпл у графстві Корк, Ірландія.

У Хусейна і Хасана по одній нозі. Зараз вони ще повзають. Хлопчиків одягають у спеціальні корсети за 5 тис. євро, щоб не викривлявся хребет. Лікарі готуються поставити їм протези.

— Цей рік показав, що організми дітей можуть існувати самостійно. Більшість сіамських близнюків не переживають цього критичного періоду. Діти мали окремі серця, тому така операція була можливою. Пощастило, що у хлопців окремі системи кровопостачання. Розділити спільну майже неможливо. Без операції діти навряд чи прожили б і п'ять років. Зараз вони нормально розвиваються, — каже Джиліан О'Дваєр, 37 років, лікар-фізіотерапевт центру "Інейбл Айрленд". — Сіамські близнюки народжуються через збій на перших тижнях вагітності. Пояснити це наука поки що не може.

Зараз ви читаєте новину «Сіамських близнюків розділяли 20 лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути