— Так хочу шашликів, що вони мені аж сняться. Але біда в тому, що не можу їх їсти. Бо живіт здувається і бурчить, — каже киянка Олена Кострич, 29 років. — Кум порадив запивати коньяком, бо спирт покращує травлення і м'ясо швидше перевариться. Думаю на вихідних ризикнути. Набридло йти вулицею та лише нюхати аромати шашлику.
— Жінки мають слабшу травна систему, ніж чоловіки. Тому їм не слід їсти шашлик зі свинини чи яловичини. Краще з риби або курятини, — говорить 53-річний Борис Скачко, столичний дієтолог і блогер. — Дітям не варто вживати курятину. Бо птицям на фабриках для кращого росту дають жіночі статеві гормони. Їх найбільше у жировій тканині. Тому шкірку слід викидати.
Дієтолог не радить посипати м'ясо сухими прянощами чи маринувати в майонезі. Вони горітимуть на вогні й утворюватимуть канцерогени. Це речовини, що накопичуються та провокують ріст ракових клітин і розвиток атеросклерозу. Краще залити м'ясо вином, оцтом, яблучним або журавлинним соком.
— Майонез можна їсти, але зі смаженим шашликом. Під час приготування не повинно бути відкритого вогню. Бо краплі соку потраплятимуть на вугілля, згоратимуть. І у вигляди диму з канцерогенами осідатимуть на м'ясі.
Найкращою закускою для шашликів є свіжі овочі та зелень. Однак не варто закушувати м'ясо помідорами. В них містяться речовини, здатні загальмувати переварювання білка. Не підходять для закуски продукти, що місять крохмаль і вуглеводи — картопля, хліб, кукурудза. Також не варто запивати шашлик газованою водою, змішувати з ковбасою, нарізками, шпротами.
— Не можна поєднувати десертне вино, лікери чи шампанське з шашликом. Вони заважають перетравлювати їжу. Краще обрати сухі чи напівсухі вина, коньяк, горілку чи віскі. Після закінчення шашликового застілля варто випити трав'яний чай. Це знімає здуття живота.
Неправильно підібрані напої порушують якість перетравлювання. Від цього виникає гниття в кишечнику. Тоді й волосся випадає. З'являються неприємний запах із роту й від тіла, здуття живота, біль у суглобах, камені в нирках.
— Через здуття живота організм не отримує корисних речовин. Замість того в кров потрапляють продукти життєдіяльності бактерій.
Якщо переїли шашлику, потрібно кілька годин відпочити. Можна походити. Але бігати і стрибати не варто.
Коментарі