Ексклюзиви
пʼятниця, 03 червня 2011 01:00

Псоріаз загострюється після ангіни

Автор: фото з сайта www.vokrugsveta.ru
  На мертвому морі в Ізраїлі лікують псоріаз. Воно розташоване на 400 метрів нижче рівня світового океану. Через більший шар повітря сонячне проміння лікує шкіру без опіків
На мертвому морі в Ізраїлі лікують псоріаз. Воно розташоване на 400 метрів нижче рівня світового океану. Через більший шар повітря сонячне проміння лікує шкіру без опіків

Півроку тому 8-річний Микита Березівський із Чернігова пережив пожежу в квартирі. Хлопець не попікся, але через тиждень його руки й ноги обсипало прищами. Педіатр діагностував псоріаз, що проявився через переляк.

Лікар-дерматолог Людмила Губко, 49 років, зі столичної консультативно-діагностичної поліклініки Охматдит пояснює, що псоріаз — це пожиттєва хвороба шкіри. Вона незаразна. У дітей завжди починається із папул — рожевих чи червонуватих прищиків.

Із псоріазом не народжуються. Недуга може проявитися навіть у тримісячного малюка. У третини хворих псоріаз з'явився до 20 років.

— Знайшли гени, які часто зустрічаються у людей із псоріазом, — говорить 27-річний Кузьма Хобзей, лікар-дерматолог зі столичного Інституту псоріазу та хронічних дерматозів. — Передусім хворобу провокує стрес. У дітей запустити псоріаз може стрептококова інфекція. Вона проявляється при ангінах, скарлатині, гнійничкових ураженнях шкіри, фурункулах.

Висипи найчастіше бувають на ліктях, колінах, попереку. У немовлят папули висипають у "пелюшковій зоні". Також нові бляшки часто з'являються у місцях подряпин чи натирання. Провокувати виникнення нових плям може зловживання медикаментами чи самолікування.

— Діти часто скаржаться, що свербить уражене місце, — розказує Кузьма Хобзей. — Зазвичай це не через псоріаз, а від того, що батьки наносили на шкіру забагато різних мазей.

Перед початком лікування дитину направляють на обстеження до невролога, ендокринолога, лора, стоматолога, гастроентеролога.

— Щоб полегшити психоемоційний стан, призначаємо заспокійливі ліки, — каже Людмила Михайлівна. — Від свербежу й запалення — протиалергійні. Також виписуємо вітаміни групи В, С. Застосовуємо мазі із сіркою, дьогтем, інколи гормональні. Рекомендуємо приймати через день хвойні ванни з морською сіллю.

При недузі дітям призначають ультрафіолетове опромінення — кварцування. Існує також фотохіміотерапія ПУВА з променями спектра А. Такий вид опромінення дітям протипоказаний через токсичність препаратів для печінки, серця та інших органів.

В Україні кілька років застосовують безпечну для дітей фототерапію. Лампи виробляють світлові хвилі лише вузького спектра В.

— Вузькосмугова фототерапія оптимально підходить для лікування псоріазу, — пояснює Кузьма Хобзей. — 20–30 сеансів позбавляють від бляшок на півроку-рік. Інші види опромінення спричиняють опіки, можуть спровокувати рак шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Псоріаз загострюється після ангіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути