"Оптимальна дієта" — винахід польського лікаря-дієтолога 69-річного Яна Кваснєвського. Він рекомендує їсти смалець, свиняче сало, курячі яйця, жирні супи та холодець. Цього року дієтолог став кандидатом на Нобелівську премію.
Колеги Кваснєвського подружжя 50-річних Анни та Тадеуша Суховецьких приїхали до Львова, аби навчити бажаючих готувати страви з рекомендованих продуктів.
Випробовували дієту у львівському кафе "Квіти на руїнах". На столах 15 тарілок з двома шматками сальцесону та скибкою помідора. На десерт морозиво з домашньої сметани та жовтків, прикрашене кільцем ананаса, в горнятах парує чай.
63-річний львів"янин Олег Іванців харчується за цією системою півроку.
— Я перепробував кілька дієт. Голодував за системою Поля Брега ще в 26 років (Поль Брег — американський дієтолог та фізіотерапевт, який пропонував голодувати одну добу щотижня та по 7 днів чотири рази на рік, коли міняється пора року. — "ГПУ"), — розповідає Олег Олексійович. — Щороку голодував по 10–15 днів. Пробував вегетаріанську їжу. Але почувався не дуже добре. А потім до рук потрапила книжка Яна Кваснєвського.
Іванців каже, що пропонував таке харчування дружині. Вона відмовилася, проте взялася готувати страви для чоловіка за рецептами польського лікаря.
— Уже на четвертий день я відчув полегшення. У мене затягнулася виразка, — продовжує Іванців. — А потім помітив, що й сили додаються. Ми живемо у власному будинку. Треба було викосити навколо хати траву. Кошу-кошу, аж син виходить: "Тату, та вже обід". А я й не помітив. Раніше втомлювався набагато швидше.
За основу дієти лікар Кваснєвський взяв співвідношення тваринних жирів, білків та вуглеводів 4:1:0,5. Такі пропорції в жовтку курячого яйця. Саме тому на сніданок радить їсти омлет.
— Зранку готуємо омлет із одного яйця та двох жовтків, — каже Анна Суховецька. — Підсмажуємо горошок на смальці. На обід — суп зі шпику, мізкової кістки, тушкована капуста, жирна відбивна або тушковані реберця з салатом із квашеної капусти. Склянка кави з вершками. На вечерю — дієтичний бісквіт із товстим шаром масла. Кава або чай — без цукру. Попри це, — додає жінка, — ви худнутиме, якщо маєте надлишкову вагу.
Організм самостійно спалює власні жири. Прихильники "оптимального харчування" кажуть, зайві кілограми не повертаються, адже в організм надходять потрібні елементи.
67-річна львів"янка Ірина Левковська вже втретє вечеряє в кафе. Каже, перенесла дві операції на жовчному та протоках.
— Через це я раніше готувала для себе все на олії, — розповідає Левковська. — Спочатку хвилювалася — така жирна їжа. Боялася, що почнеться печія, з"явиться тяжкість у шлунку. Але почуваюся дуже добре.
Для оптимального харчування рекомендують:
смалець, свиняче сало, грудинку, кістковий шпик, курячі яйця, всі сорти сирів (чим жирніший, тим краще), сметану, лівер, жирні бульйони, всі сорти ковбас, птицю, жирну рибу.
Продукти, від яких треба відмовитися:
цукор, солодощі, мед, солодкі повидла і джеми, каші, мучні вироби, випічка, солодкі напої.
Теорія Кваснєвського заслуговує на увагу
Зоряна Завада, 43 роки, позаштатний лікар-дієтолог Львівського облуправління охорони здоров"я каже, що метод лікаря Кваснєвського не можна вважати панацеєю від усіх захворювань. Його система харчування, як і будь-яка інша, мала б бути індивідуальною для кожного пацієнта.
— У методі Кваснєвського цікаве співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Відповідає співвідношенню цих інгредієнтів у жіночому молоці, а там воно дотримано справді оптимально, — каже пані Зоряна. — І це, звісно, заслуговує на увагу. Тому думаю, метод продовжуватимуть вивчати.
Коментарі