понеділок, 11 червня 2007 15:59

Пневмонію антибіотиками лікують п"ять днів

Автор: фото: Мирослава БОНДАРЕНКО
  Світлана Вакулик, медсестра Чернігівської міської лікарні №3, накладає пінку в одноразові стакани. Хворим її роздають за півгодини до обіду
Світлана Вакулик, медсестра Чернігівської міської лікарні №3, накладає пінку в одноразові стакани. Хворим її роздають за півгодини до обіду

23-річна киянка Анастасія Сачкова запалення легень лікувала двічі. Дівчина застудилася в Карпатах на травневі свята. До рахівської районної лікарні її забрала "швидка", бо не спадала температура і боліло в грудях.

— Застудилася, бо ми змокли, як ходили на Верховину. Так  карпатці називають гори, — розповідає Настя, невисока блондинка з блакитними очима. — Спочатку кашляла, а потім піднялася температура. Не думала, що це серйозно. Мій хлопець навіть не чхнув.

Другого дня вночі дівчині погіршало. Друзі з Рахова Закарпатської області, у яких ночувала Настя, викликали "швидку".

— Два тижні мене кололи антибіотиками. Вени на обох руках були синіми від крапельниць та уколів. Виспалася на рік уперед, бо нічого не можна було робити. Лежи та їж.

У Києві з випискою Настя звернулася до дільничного терапевта на Новій Дарниці. Той порадив перевіритися у пульмонолога.

Хворих, які дихають ротом, перевіряють на патології серця

— Лікарка сказала, що зараз пневмонію лікують за іншою схемою.

Із 2007-го антибіотиками запалення легень лікують не два тижні, а три-п"ять днів. За останні десять років з"явилося нове покоління ліків, які швидше знімають запалення. Перш ніж колоти ліки, в пацієнта беруть зразки мокроти та роблять проби — визначають, як збудник реагує на антибіотики.

— Таблетки та уколи — перший етап терапії. Ліки знімають запалення, знижують температуру, поліпшують відхаркування слизу, — пояснює Олена Філіпова, 61 рік, завідуюча відділення пульмонології міської клінічної лікарні N4.

За останні десять років з"явилося нове покоління ліків, які швидше знімають запалення

Якщо на третій день покращання не наступає, хворому роблять бронхоскопію та комп"ютерну томографію. Щоб виявити, чи немає в легенях пухлини чи туберкульозу. А хворих, які дихають ротом, перевіряють на патології серця. Здорова людина має дихати носом. Відкриває рот — отже, їй не вистачає повітря.

— Як спаде температура, переходимо до другого етапу лікування — коктейлі чи пінки, фізпроцедури, масажі: точковий, баночний, з ароматичними оліями, — розповідає Олена Філіпова. — Масаж спини покращує вивід мокроти, а грудей — підвищує імунітет.

— Для зміцнення імунітету лікарка прописала тиждень походити на прогрівання легень, — говорить Настя Сачкова. — І пити коктейлі — насичену киснем суміш лікарських трав.

Розтирання роблять гумовими банками

При недугах легень фізіотерапевти радять робити масаж пневматичними (гумовими) банками. Вони продаються у аптеках із написом "від целюліту". Однак підходять для лікування застуд та запалень.
— Такий масаж називається вакуумним, — розповідає столичний лікар-фізіотерапевт Сергій Сироватко, 41 рік. Він має приватний кабінет біля метро Мінська. — Банка стимулює кровообіг, мікроциркуляцію судин. Шкіра починає дихати, людина більше потіє і швидше одужує.
Гумова банка присмоктується до змазаної кремом шкіри. Для цього її треба стиснути по боках і пересувати по шкірі коловими рухами.
— Для відчутного ефекту потрібно зробити п"ять-сім процедур, через день. Банки гумові, тому не залишають синяків на шкірі.

Зараз ви читаєте новину «Пневмонію антибіотиками лікують п"ять днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути