пʼятниця, 04 листопада 2011 06:30

Овочеві супи заміняють дієти для схуднення

Автор: фото з сайта www.dnepr.info
  Дієтологи радять восени їсти якомога більше овочів. Супи з них сприяють зниженню ваги
Дієтологи радять восени їсти якомога більше овочів. Супи з них сприяють зниженню ваги

Киянка Валентина Козицька, 28 років, минулої осені схудла на 7 кг за місяць. Дієти не дотримувалася, лише перестала їсти солодке. Харчувалася супами-пюре.

— Ще в 14 років схудла на 6 кілограмів за місяць, коли їла лише перетерту їжу. Тоді лікарі виявили гострий гастрит, а мама злякалась і посадила мене на післяопераційну дієту. Давала їсти кожні дві години, маленькими порціями, перетерте і парове. Шлунок вилікувала, заодно очистилася шкіра і з'явилася талія.

Столичний дієтолог 39-річна Надія Шуптун згодна, що для схуднення часто буває достатньо здорового харчування. Восени найкраще наїстися овочів про запас. Так організм насититься вітамінами та мінералами, а взимку використає їх для опору інфекціям. Найкорисніше заміняти низькокалорійні дієти овочевими супами.

— Супом легко насититися, бо в нього — рідка основа. Калорій у супі менше, ніж у гарнірі, тому він засвоюється краще. Овочеві супи покращують обмін речовин. Супи відновлюють баланс рідини в організмі — завдяки цьому знижується артеріальний тиск.

Найкраще їсти крем-супи із перетертих на тертці або збитих блендером овочів.

— Пюре з гарбуза та креветок регулює травлення, виводить холестерин, насичує організм йодом і калієм. Супи з гороху — гарна профілактика онкологічних хвороб. Але бобові важко перетравлюються, викликають бродіння, тому не рекомендую їх людям із хворобами шлунка, жовчного міхура. Також помалу їсти горох і квасолю раджу людям старшого віку й дітям. До овочевого супу додавайте часник, зелень і негострі приправи. Вони зменшують кількість шкідливих мікробів у шлунку.

Для схуднення краще їсти недосолені супи. Сіль затримує воду в організмі, що перешкоджає зниженню ваги. Замість неї дієтолог радить підсилювати смак їжі приправами із трав.

— Щоб суп не містив багато жирів, можна готувати його на другому бульйоні. Для цього м'ясо окремо варіть у воді 5–10 хвилин. Воду злийте, перекладіть напівготове м'ясо в іншу. Можна зварити окремо овочевий суп, а тоді додати до нього вже готове зварене м'ясо. Корисний курячий бульйон. Він укріплює кровоносні судини, полегшує симптоми застуди. Містить речовини, які виявляють протизапальну дію.

Відчуття холоду і голоду можна подолати, якщо тепло одягтися, прийняти теплу ванну. Також варто випити склянку знежиреного молока.

— Може здаватися, що восени людині треба споживати багато білків і жирів, але найперше організмові потрібні складні вуглеводи. Тому в меню треба додавати злаки, овочі, фрукти та зелень.

Зараз ви читаєте новину «Овочеві супи заміняють дієти для схуднення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути