пʼятниця, 01 липня 2011 00:30

Взуття на підборах можна носити через рік після операції

Автор: фото з сайта www.eurolab.ua
  Якщо кістка невелика, призначають мазі, устілки на взуття або ортопедичні шини. Коли нічого не допомагає, слід оперувати
Якщо кістка невелика, призначають мазі, устілки на взуття або ортопедичні шини. Коли нічого не допомагає, слід оперувати

У 56-річної Любові Лисенко з Полтави болить кістка на великому пальці правої ноги. Вона весь час збільшується.

— Кістку крутить на дощ. Інколи болить так, що торкнутися не можу. Майже кожен день мажу її йодом. Чоловік десь вичитав робити примочки з суміші оцту, меду й горілки в рівних пропорціях. На деякий час це знімає біль, — каже Любов.

Нога в неї почала боліти після 30 років. Припускає, що палець деформувався через спадкову плоскостопість і носіння тісного взуття в молодості.

— Тепер можу носити лише шкіряне взуття, від іншого стопа пече. Боляче ходити на каблуках. Відкриті босоніжки теж одягати соромно, бо палець заходить за палець. Знайома робила операцію під загальним наркозом. Розповідала, що через п'ять років кістка знову росте. Я до лікарні поки що не ходила.

Деформацію стопи великого пальця лікарі називають "галюс вальгус".

— Часто причиною цієї хвороби є плоскостопість. Міняється навантаження на стопу. Великий палець зміщується всередину, другий випирає наверх, — розповідає Петро Сапон, ортопед відділення травматології Київської лікарні швидкої допомоги. — Коли людина ходить на невисоких підборах або ж зі зручними супінаторами чи устілками, то в неї не буде плоскостопості. Тому потрібно вибирати якісне і зручне взуття.

Найчастіше недуга розвивається в жінок після 30 років. Якщо кістка невелика, призначають мазі, устілки на взуття або ортопедичні шини. Їх можна кріпити до пальця на ніч або на день. Із шинами стопа нормально рухається, у зручному взутті вони не заважають.

— Коли нічого не допомагає, слід оперувати. Проводимо остеотинію, тобто ламаємо кістку. Вирівнюємо вісь викривленої кості, потім закріплюємо фіксатором. Є й інші методики в залежності від особливості захворювання. Кістку ще дроблять чи пиляють.

Після операції радять на палець кріпити шину замість гіпсової пов'язки. Тоді кістка більше не викривиться.

Взуття на підборах можна носити лише через рік після хірургічного втручання, але до 6 см.

Операцію не радять робити людям із надмірною вагою, варикозним розширенням вен і захворюваннями серцево-судинної системи.

На одного чоловіка припадають сім жінок із викривленими пальцями.

Зараз ви читаєте новину «Взуття на підборах можна носити через рік після операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути