Ексклюзиви
понеділок, 18 січня 2016 05:50

Мийка повітря затримує вірус грипу

Автор: ФОТО З САЙТА www.sovetclub.ru
  Розчин для зволоження носа можна залити в будь-який флакон і пшикати кожні 10 хвилин
Розчин для зволоження носа можна залити в будь-який флакон і пшикати кожні 10 хвилин

— Минулої зими мало не втратили доньку. Одного дня Віталіна прокинулася від задушливого кашлю. Була слабка та млява. За три години температура різко підскочила вище 39 градусів. Дитина втрачала свідомість. "Швидка" завезла в реанімацію. Виявили пневмонію, ускладнення після грипу. Мала дихала тільки з кисневою маскою. А висока температура трималася ще тиждень, — згадує 35-річний Віталій Семенко з Хмельницького.

4-річна Віталіна часто хворіє. Через це не відвідує дитячий садок. Має то нежить, то кашель. Вилікується, а за два дні хвороба повертається. Лікарі не могли з'ясувати причину, вважали, що дитина має алергію. Призначали протиалергенні препарати. Порадили родині встановити в будинку зволожувач.

— Обрали мийку повітря. Купили дві, — продовжує Віталій. — Одину встановили в дитячій кімнаті, іншу в залі. Нам пояснили, що в пересушеному повітрі віруси розмножувалися. І дитина постійно ними заражалася. Мийка дуже проста у використанні. Затягує вентилятором брудне повітря і проганяє крізь пластинчастий барабан. Утримує пил та алергени. Бруд і пил осідають у піддон. Цієї зими Віталіна сильно не хворіла.

Із початком опалювального сезону вологість повітря у квартирах не більше 20–30%. Оптимальна для людини — 50–60%.

— Від сухого повітря пересихають слизові оболонки носа, які мають утримувати інфекцію при вході в організм, — розповідає Тетяна Тищенко, лікар-терапевт приватної клініки Хмельницького. — Хвороба може маскуватися під звичайну застуду і призвести до серйозних ускладнень — запалення легенів, пневмонії. Узимку смертність від цих недугів зросла.

Радить встановлювати зволожувачі повітря в дитячих садочках, школах та поліклініках в опалювальний сезон. Це допоможе зупинити грип під час епідемії.

— Часте миття рук та промивання носа теж убезпечить від хвороби, — каже харківський педіатр 55-річний Євген Комаровський. — Хворий торкається обличчя, вірус потрапляє на руки. Людина цими руками хапає все навколо. Ви доторкнулись до того місця — і привіт, ГРВІ. Мийте руки часто, багато, постійно носіть із собою вологі дезінфікувальні гігієнічні серветки. Якщо вдома хтось захворів, маску має носити обов'язково. Вона затримає краплі слини з вірусом.

Розчин для зволоження носа можна приготувати самому.

— Чайна ложка звичайної кухонної солі на літр кип'яченої води. Заливаєте в будь-який флакон і регулярно пшикаєте в ніс, можна навіть кожні 10 хвилин, — говорить Комаровський.

На період епідемії лікар радить менше їздити громадським транспортом.

Зараз ви читаєте новину «Мийка повітря затримує вірус грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути