вівторок, 27 червня 2017 05:30

Максимові Насальському отвір у серці закрили парасолькою

Автор: Катерина Романчук
  Максим Насальський із матір’ю ­Наталією (зліва) наступного дня після операції. Його прийшли провідати Ірина Копаниця (на фото праворуч), директор конкурсу ”Міс Україна”, та Олександра Кучеренко — Міс Україна 2016, які зібрали гроші на операцію
Максим Насальський із матір’ю ­Наталією (зліва) наступного дня після операції. Його прийшли провідати Ірина Копаниця (на фото праворуч), директор конкурсу ”Міс Україна”, та Олександра Кучеренко — Міс Україна 2016, які зібрали гроші на операцію

— У Максима ніколи не було проблем зі здоров'ям. В 11 років ­дізналися, що має дірку в серці, — каже Наталія Насальська, 48 років, мати 13-річного Максима. Приїхали в столичний Інститут серця на операцію із села Лука-Мелешківська Вінницького району Вінницької області.

Отвір серця Максима потрібно було закрити оклюдером — пристроєм, який нагадує парасольку. Він коштує близько 98 тис. грн. Дохід сім'ї малий, самостійно зібрати гроші на серцевий імплант для сина не могли. Всього у родині Насальських четверо дітей. Мати домогосподарка, а батько працює на сезонних роботах, взимку безробітний.

— Перед школою місцевий лікар почув у Максима шуми в серці. Направив на обстеження в обласну дитячу лікарню на УЗД, яке підтвердило вроджену ваду, — продовжує мати. — Одразу направили нас у столичний центр кардіології. Лежали два тижні, але операцію так і не зробили. Були в Максима підвищені лейкоцити. Через деякий час у Вінницю приїхав лікар з Інституту серця, який наполіг на операції. Порадив шукати фонд для допомоги.

Гроші збирала 19-річна Олександра Кучеренко, переможниця конкурсу "Міс Україна 2016" спільно з організаторами заходу.

— Будь-який конкурс краси має благодійні проекти, — каже 32-річна Ірина Копаниця, директор конкурсу "Міс Україна". — На допомогу дітям іде частина грошей від продажу квитків на фінал. Також ми придумали платне голосування. Зробили так, щоб можна було офіційно купувати голоси за конкурсанток. За один голос — одна гривня. Сума ­невелика, а якійсь дитині може стане порятунком. Так Максимові зібрали майже 100 ­тисяч.

— У Максима через вроджену ваду були перевантажені праві відділи серця. Йому нічого не боліло, але без операції орган із часом перевантажується, збільшується. Порушується серцебиття, зростає тиск у легеневій артерії, — говорить дитячий кардіоревматолог столичного Інституту серця 41-річна Наталія Рубан. — Отвір у міжпередсердній перетинці був 2 сантиметри.

У клініці операцію вирішили зробити через стегнову артерію. Так дитина швидше одужає, бо крововтрата буде менша. Потім зможе вести здоровий спосіб життя і не матиме шраму.

У судину ввели прилад із міні-камерою. Довели до місця вади й поставили оклюдер. Процес контролювали на моніторі. Серце не зупиняли, Максим дихав сам.

— Оклюдер заводять в артерію складеним. Розкриваючись, він затискає дірку зі сторони лівого і правого передсердя. Якби цього не зробили, у хлопчика розвинулась би серцева недостатність та легенева гіпертензія — підвищення кров'яного тиску в артерії. Дорослий мав би порушений ритм серця. Тоді вже не можна закрити отвір.

Операція тривала годину. Того ж дня дитину перевели з реанімації в палату. Наступного дозволили вставати з ліжка і виходити надвір. На третій день виписали додому.

Найближчі три місяці Максим має пити препарат, який пришвидшить приживання приладу. У цей період йому треба утримуватися від фізичних навантажень.

Зараз ви читаєте новину «Максимові Насальському отвір у серці закрили парасолькою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути