понеділок, 21 серпня 2017 07:40

Коліки в дітей бувають вечорами

Автор: www.leaky.ru
  Коліки виникають із трьох тижнів життя малюка до трьох місяців. Це не хвороба, а тимчасове явище. Вони бувають переважно у хлопчиків. Проходять самі
Коліки виникають із трьох тижнів життя малюка до трьох місяців. Це не хвороба, а тимчасове явище. Вони бувають переважно у хлопчиків. Проходять самі

— Перші три місяці після народження нашого Матвійчика були кошмаром. Як наступав вечір, він починав кричати. А потім раптово сам замовкав, — розповідає львів'янка Олеся Солодун, 36 років.

— Із першою дитиною в мене такого не було, — продовжує. — Тому не знала, що робити. У лікарні сказали, вони безсилі. Бо справа в коліках, які не лікують. Порадили давати суспензію еспумізан, щоб зняти здуття. Але одразу попередили — він одним дітям допомагає, а другим — без толку. Нам не допоміг. Всі по черзі носили Матвійчика вечорами на руках, масажували животик. Ближче до чотирьох місяців коліки зникли й животик сина став м'яким.

— Дитячі коліки це не хвороба, а тимчасове явище — каже столичний педіатр 34-річна Марина Федчук. — Вони бувають у половини дітей, більшість із яких — хлопчики. Проходять самі. Медицина й досі не знайшла точної причини їхньої появи. Під час годування дитина заковтує повітря, що потім здавлює кишечник ізсередини. Якщо змінити техніку смоктання, можна позбутися колік. У нагоді стане пляшка для молока із зігнутою соскою. Але це вирішення не підходить для матерів, які годують грудним молоком. Вони ж не можуть змінити форму соска.

Немовляті допомагає масаж живота за годинниковою стрілкою після їжі.

— Коліки виникають із трьох тижнів життя малюка до трьох місяців. Дитину вони мучать вечорами. Мало в кого коліки бувають уранці.

Також однією з причин їхньої появи є звикання дитячого організму до молока. До народження поживні речовини йшли через пуповину, а тепер треба ковтати й перетравлювати. Зникнення колік означає, що організм пристосувався.

— Часто причиною є незрілість нервових закінчень кишечника. Через це виникає біль, що слабшає після зміни харчування. Тому в багатьох коліки зникають, коли змінюють суміші.

Дитина сигналізує про коліки пронизливим криком, притисканням ніг до тулуба. Та напруженим животом.

— Часто матері самі винні в їхній появі. Вони перегодовують немовля. В його організмі не вистачає ферментів, щоб перетравити таку кількість їжі. Тоді виникають гази. Краще давати побільше води, а не весь час сунути груди в рот. Годувати потрібно, коли дитина зголодніла.

Гази зникають після встановлення газовідводної трубки. Її продають в аптеці. Краще купувати коротку, нового зразка.

— Захистити дитину від колік можна, якщо класти немовля в перерві між годуваннями на живіт і дотримуватися дієти. Мати має виключити зі свого раціону продукти, що викликають газоутворення та здуття. А саме — помідори, капусту, молоко, фруктові соки, гострі приправи, майонези, кетчупи, згущене молоко, газовані напої, какао, каву, чорний і білий хліб.

Дозволяють вживати печене яблуко, варені чи печені овочі. З м'яса можна курятину, індичку, кролятину чи телятину. З молочного — йогурт і кефір. Каші варять на воді.

Зараз ви читаєте новину «Коліки в дітей бувають вечорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути