пʼятниця, 18 листопада 2011 05:15

Кишковий грип передається через руки

— 4-річна донька Ірина три дні походила в садочок і підхопила нежить, — каже полтавка Олена Стрільцова, 28 років. — Перший день температура була 38,3, а на другий — 37,5, потім минула. Почалися проблеми зі шлунком.

Полтавський педіатр 54-річна Лариса Шовкопляс пояснює, що так проявляється ротавірусна інфекція. Її ще називають кишковим грипом.

— Це гостра вірусна хвороба, що вражає шлунково-кишковий тракт. Передається через брудні руки. Вона найчастіше зачіпає дітей. Найбільш поширена у холодну пору року. Але цьогоріч на неї стабільно хворіли і влітку, через постійний перепад температур.

Недуга починається з нежитю та температури. Дитина може жалітися на головний біль, горло, відчувати позиви до блювання. За день-два температура минає, може початися діарея. Малюк жаліється на болі в животі. Батькам слід викликати лікаря, щоб виключити отруєння чи іншу кишкову інфекцію.

Радить вживати противірусні препарати арбідол та анаферон. Щоб заспокоїти кишечник, лікарі призначають регідрон. Це сольовий розчин, який перешкоджає зневодненню організму. Помічно пити компот із сухофруктів. Призначають дієту без жирного та смаженого, дозволяють їсти рідкі каші, супи.

— При діареї незамінним є препарат ніфуроксазид. Для дітей продають у сиропах. Дають п'ять днів, тричі по чайній ложці. Це антибіотик, але він не викликає дисбактеріозу.

Марина Ковш, 35 років, з міста Лубни давала 5-річній доньці Карині пити розчин з чайної ложки соди на склянку теплої кип'яченої води.

— Лікар сказала, що таким чином організм дитини втрачатиме менше рідини.

Зараз ви читаєте новину «Кишковий грип передається через руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути