четвер, 23 липня 2009 17:52

Грязями лікують безпліддя та хворі суглоби

Автор: фото: УНІАН
  Молодь обмазується лікувальними грязями на березі Чокракського озера біля Керчі в Криму. Запаси лікувальної грязі є в трьох озерах Керченського півострова, в двох басейнах Сакського лікувального озера й в озері Джарилгач у Чорноморському районі. Лікарі не
Молодь обмазується лікувальними грязями на березі Чокракського озера біля Керчі в Криму. Запаси лікувальної грязі є в трьох озерах Керченського півострова, в двох басейнах Сакського лікувального озера й в озері Джарилгач у Чорноморському районі. Лікарі не

22-річна Ірина Ткаченко на відпочинку на морі в Коктебелі в Криму змащувала тіло грязями. Їх із допомогою друзів діставала з дна моря.

— Ми побачили, що на дикому пляжі, там, де не було гальки, люди пірнали з відерцем по цілющу грязь й намазувалися. От і ми вирішили спробувати. В одному місці грязь була блакитна, тобто світло-сіра, а в іншому — геть чорна. Я намазалася чорною. Вона добре відлущила суху шкіру на колінах і ліктях, але неприємно пахла болотом. Вдома, коли прала купальник, помітила, що він перетворився майже на сіточку. Вирішила більше не маститися — якщо грязь так вплинула на тканину, що ж вона робить із тілом?

Лікар-травматолог санаторію "Саки" в однойменному місті Криму Лілія Сулейманова, 46 років, підтвердила, що самотужки проводити такі процедури не варто:

— Грязь дуже активна за складом, її вплив для декого може бути негативним. Сульфідно-мулова грязь згущує кров. Вона небезпечна для тих, у кого хворе серце. Якщо є захворювання судин, під час процедури може відірватися тромб. Спека лише посилює небезпеку. Через велику кількість біологічно активних речовин можуть розвиватися хвороби, збільшуватися пухлини.

До процедур не можна вдаватися тим, хто переніс інфаркти, інсульти, хворіє на туберкульоз, епілепсію, склероз, має захворювання щитовидки, параліч, а також наркозалежним.

— У санаторіях грязь чистять і досліджують у гідрологічних лабораторіях. Якщо її застосовувати правильно, вона лікує захворювання опорно-рухового апарату, нервової системи, шкіру, статеві недуги, лор-органи й навіть зубо-щелепну систему. Грязі містять багато солей, які витягують із тіла рідину. Це допомагає при набряках.

Грязі з Сакського озера мають протизапальні й відновлювальні властивості. Вони чорні, оксамитові й маслянисті. До складу входять оксиди заліза, калію, магнію, кальцію, солі натрію, калію.

Грязь підігрівають до температури 38–40 градусів

— Грязь підігрівають до температури 38–40 градусів. Якщо в людини немає протипоказань, її повністю намазують. Дітям і гіпертонікам на першій-другій стадії ми призначаємо так звані млинці: обгортаємо грязь тканиною і прикладаємо до хворого місця. Наприклад, до суглобів. Для більшого ефекту через "млинці" пропускаємо електричний струм. Такі процедури мають назву гальваногрязь, або грязь-електрофорез. Тоді корисні мікроелементи глибше проникають в організм. А безпліддя й інші гінекологічні захворювання лікують вагінальними тампонами з гряззю, — каже Сулейманова.

Якщо людині протипоказані процедури, вона може приймати газо-грязеві ванни. Їх застосовують, коли пацієнт хворіє на варикозне розширення вен першого ступеня й не має тромбів.

— Ванна тришарова. Знизу грязь, посередині ропа, а зверху — розчин із сірчаною кислотою. Ропа — це сіль, витяжка з грязі. Зазвичай вміст солі у ній 120 грамів на літр води, але її розводять до 20–40 грамів на літр.

Блакитні грязі не такі активні. Вони мають косметичний ефект, тому ними часто лікують хвороби шкіри. Грязь має бути очищена. У салонах її використовують для омолоджувальних масок, антицелюлітних обгортань.

Зараз ви читаєте новину «Грязями лікують безпліддя та хворі суглоби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути