вівторок, 23 січня 2018 05:30

Грудний радикуліт плутають з інфарктом

Автор: WWW.1doc3.com
  Кожен восьмий у світі страждає на радикуліт. Недуга прогресує у зрілому віці. Але можуть бути й інші причини. Наприклад, через травми й деформацію міжхребцевих дисків, грижі
Кожен восьмий у світі страждає на радикуліт. Недуга прогресує у зрілому віці. Але можуть бути й інші причини. Наприклад, через травми й деформацію міжхребцевих дисків, грижі

— Років три тому зірвав спину штангою. Підняв без всякого розігріву. До того ж у приміщенні було холодно. Наступного дня сиджу на роботі — як стрельне в поясниці. Біль неймовірний, — каже 43-річний Віктор Шабратко із Черкас.

Терапевт приписав чоловіку уколи й мазі. Два тижні той лежав у ліжку і страждав від болю.

— Якось на кухні поставив каву. Закипіла, хотів піднятися. В попереку так стрельнуло, що рачки доповз до плити. Кава збігла й потушила вогонь. Через тиждень біль у спині зник. Але приступи трапляються раз на півроку. Під час останнього спина боліла кілька днів. А потім почала турбувати права нога. Мастив мазями, які прогрівають, думав, допоможе. Порадили звернутися до невролога. Тепер лікую радикуліт.

Радикуліт — це запальне захворювання внаслідок ушкодження нервових корінців спинного мозку. Він може бути гострий і хронічний. Перший виникає несподівано, супроводжується нестерпним болем.

— У світі кожен восьмий страждає на радикуліт, — розповідає невролог Черкаської обласної лікарні 50-річна Валентина Дроботенко. — Недуга прогресує у зрілому віці. Але можуть бути й інші причини. Наприклад, через травми й деформацію міжхребцевих дисків, не пов'язаних з остеохондрозом, а також із грижами міжхребцевих дисків. Поперековий радикуліт часто трапляється через переохолодження.

У нас лікувався 40-річний чоловік. Ловив рибу й довго стояв у холодній воді. Промерз. Вдома відчув слабкість у ногах і біль у попереку. Згодом приєдналася затримка сечовипускання. Звернувся до урологів, підозрювали проблеми з нирками. Симптоми були подібні до пієлонефриту. Сечовипускання відновилося, а напруження м'язів спини залишилося. Хворого перевели в наше відділення. Проблему вирішили за два тижні.

Шийний, шийно-плечовий, грудний радикуліт може спричинити не лише переохолодження. Також сидячий спосіб життя, травми або мікротравми, важка праця, спадковість, вікові зміни. При шийному болить у потилиці, напружуються м'язи.

— Ще років 15 тому радикулітом страждали люди за 50. А зараз він помолодшав. До нас звертаються навіть 20-річні пацієнти. Ми лікували 23-річну віолон­челістку. Від постійного напруження боліла й німіла права рука. Почали атрофуватися м'язи. Боліла шия. Зробили МРТ, а в неї в шийному відділі грижа. Призначили курс лікування й заняття фізкультурою. Такі ж симптоми можуть бути і при плечовому радикуліті. Ще може поколювати в руках.

Грудний радикуліт трапляється набагато рідше. Болить на рівні грудей в ділянці серця. Людина не може ні вдихнути, ні видихнути.

— З такими симптомами до нас звернулася 48-річна жінка. Вона ліпить фігурки. Подовгу сидить в одному положенні. Спочатку потрапила в кардіологію. Була підозра на інфаркт. Коли це виключили, перевели до нас. Ми зробили обстеження. Виявили на рівні грудного відділу грижу. Радикуліт іноді виникає у вагітних. Це пов'язано зі збільшенням навантаження на хребет, — каже Валентина Іванівна.

Люди часто самі провокують радикуліт. З віком старіє і деформується хребет, слабшають м'язи.

— Тому раджу не перебувати довго в одному положенні. Не піднімати надто важке, не робити перекосів хребта. Утримуватися від тривалої поїздки. Якщо все-таки треба десь їхати, то краще одягнути ортопедичний корсет. Не лінуватися, обов'язково щодня робити вправи. Чудово допомагає плавання. Ходити до 2 кілометрів на день. Не їсти жирного, смаженого і гострого. Шкідливі холодці. Більше вживати рослинної їжі, ніж тваринної.

Зараз ви читаєте новину «Грудний радикуліт плутають з інфарктом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути