понеділок, 19 лютого 2018 00:55

Геморой виникає через застій крові

Автор: WWW.TELEGRAPH.CO.UK
  Геморой загрожує офісним працівникам. Виникає від сидячої роботи та неправильного харчування
Геморой загрожує офісним працівникам. Виникає від сидячої роботи та неправильного харчування

— У мене постійні закрепи, а в чоловіка — навпаки. Може сходити в туалет разів п'ять на день. Це норма чи якесь порушення? Я худорлява, а він має зайву вагу, — каже киянка Ольга Ковальчук, 42 роки.

— Чимало проблем спричиняє неправильне харчування. В нормі калові маси не повинні бути ні тверді, ні рідкі, — розповідає проктолог-онкохірург Володимир Андрієць, 36 років. — Буває, офісний працівник увесь день обходиться кавою, перекусами, а нормально поїсть лише раз на день. Де ж візьметься наповнення кишечника? Звідси й запори. В раціоні обов'язково мають бути термічно оброблені овочі й фрукти, каші, кисло-молочні продукти.

Хто постійно переїдає, теж шкодять травленню. Адже бракує ферментів перетравити зайве. Тоді може початися бродіння, подразнення кишечника. І як наслідок — тріщини заднього проходу.

Їсти слід невеликими порціями чотири-п'ять разів на день.

— Постійне сидіння спричиняє застій крові в нижніх відділах кишківника. Після випорожнення така слизова швидко травмується, кровоточить. Якщо на роботі немає змоги порухатися, зробіть хоча б легку вправу — 3–5 хвилин постискайте сідниці. Робити це можна навіть сидячи на стільці. Від постійного сидіння гемороїдальна тканина переповнюється, а тоді розтягується, обвисає. Вилазять гемороїдальні шишки, що можуть лопатися.

Подразнюють слизову шлунково-кишкового тракту алкоголь і гострі страви.

— Геморой — це збільшені судинні клубочки. Хто страждає на варикоз і має слабкі нееластичні судини, знайомий і з випадіннями й кровотечами з ануса. Тому після випорожнення краще не витиратися папером, а підмиватися водою кімнатної температури.

Після 40 років лікар радить усім проходити огляд прямої кишки.

— Онкологія найпідступніша — вона не болить. Іноді прибігають налякані пацієнти — кровить, болить, це онко. У 95 відсотків виявляється геморой, у решти — інші проблеми.

Часто пацієнти соромляться звертатися до лікаря. Хочу застерегти таких від самолікування. Якось до мене прийшла дівчина — студентка медичного університету. Страждала від проносів із кров'ю. І сама щось тямила, і лікарів підключила. Лікувалася півроку. Антибіотики за антибіотиками вживала, посіви здавала. Вважали, що це інфекція. Нічого не допомагає. Я вилікував її за тиждень. У неї був неспецифічний виразковий коліт.

Від психозакрепів радять приймати заспокійливе

— Нині часто трапляються психозакрепи, — каже Володимир Андрієць. — Від постійних стресів і переживань, шаленого ритму й поспіху людина не може розслабити кишківник і нормально сходити в туалет. Раджу таким пацієнтам приймати заспокійливе. І привчити кишківник до туалету. Найкраще вранці, одразу як прокинулися, випити склянку води й помасажувати живіт.

Зараз ви читаєте новину «Геморой виникає через застій крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути