
— У дітей шалені витрати енергії, тому й поповнювати їх треба швидко. А вуглеводи — найпотужніше джерело, — 26-річна Олена Глінська виймає з кишені жменю карамельок і простягає 2-річному сину Олесю. Той швидко хапає їх. — А ще солодощі — радість і свято. Виховувати дітей на самих обмеженнях не можна. Інститут харчування вніс солодощі до повсякденного раціону дитини.
— Малюкам до трьох років не варто давати солодощів узагалі. А пізніше постійно обмежувати, — каже столичний дієтолог Ганна Матвійчук, 48 років.
— Нестримне поїдання солодкого дітьми перевищує всі норми. Це 30–40 грамів на добу — дві цукерки й чашка чаю з ложечкою цукру. А ще ж малеча їсть печиво, сік, йогурт, творожок, де цукор зашкалює. Добова норма цукру для здорової дорослої людини — 80 грамів. Для літніх удвічі менше, бо мало рухаються. Грудочка цукру-рафінаду важить 7 грамів, у чайній ложці — 10 грамів цукру. Цукерка містить 10–15, тістечко — від 15 до 35. Коли кладете в чашку чаю три ложки цукру і випиваєте три такі на день зі жменею цукерок, то неприпустимо перевищуєте норму. Зараз побільшало 4–6-річних пацієнтів із діабетом. Бо їдять багато солодощів, страв із білого борошна, солодких газованих напоїв. Цукор руйнує зуби, відкладається на тілі як жир. Посилює виділення шлункового соку. Людину пече, нудить, болить у шлунку. Провокує діабет, бо порушує обмін речовин, перевантажує печінку та підшлункову.
Щоб змалку привчати дітей до корисної їжі, не залишайте вазу з цукерками на столі. Дитина не зупиниться, з'ївши одну. Подвоївши норму сьогодні, налаштуйте чадо прожити без солодощів завтра. У дітей швидко виникає залежність. Потім не бажають їсти необхідне — борщ, котлети. Показуйте приклад і самі не їжте солодощів жменями. Обирайте лише корисні: мед, сухофрукти. Шоколад — не молочний, а гіркий чорний. Він стимулює імунітет. Будьте обережні з мармеладом та зефіром, бо містять барвники й ароматизатори. Про чупа-чупси забудьте — розплавлений цукор із купою хімічних добавок викликає лише алергію.
Коментарі