Ексклюзиви
понеділок, 18 грудня 2017 05:05

Короста передається через одяг і м'які іграшки

Автор: Фото з сайта www.saudecuriosa.com
  Коросту викликає кліщ, який живе під шкірою. Проявляється на тілі прищами, що висипають попарно
Коросту викликає кліщ, який живе під шкірою. Проявляється на тілі прищами, що висипають попарно

Свербіж посилюється вночі

— Батьки 6-річної пацієнтки вперто не хотіли визнавати, що в дитини короста. Вперше хвороба проявилася у сім місяців. Відтоді лікарі призначали препарати проти атопічного дерматиту. Нічого не допомагало. Заможні батьки образилися на мій діагноз — короста. Мовляв, дитина з елітної школи не може її мати, — розповідає Марина Анфілова, 38 років, дерматовенеролог із Києва. — Більшість думають, що це недуга людей за межею бідності. Проте на коросту може захворіти будь-хто.

Батьки пішли до інших лікарів. Через півроку повернулися, щоб спробувати лікування від корости. Виявилося, дівчинка заразилася вдома від няні, яка принесла хворобу від свого онука.

— Короста проявляється на тілі прищами, що висипають попарно. Їхня особливість — сильний свербіж у вечірній і нічний час. Саме тоді кліщ, який спричиняє недугу, починає під шкірою рити ходи.

Хвороба швидше прогресує в дітей, бо вони не контролюють свербіж. Можуть так розчесати висипання, що приєднається ще й інфекція.

— Буває такий різновид хвороби — короста охайних людей. У них є свербіж і лише кілька прищів на тілі. Тільки за нічним свербежем можна запідозрити коросту.

Людина заражається від іншої людини, коли є контакт тіло-тіло. Також через одяг, інфікований кліщем, або м'які іграшки.

— Завжди раджу не одягати чужі речі на голе тіло. Навіть нові, які до вас хтось міряв.

Короста проявляється дрібними прищами або пухирцями, що дуже сверблять. Бувають на боках, на животі, на статевих органах. Якщо не лікувати, недуга може перейти на все тіло. Приєднується бактеріальна чи вірусна інфекція.

— У дорослих, на відміну від дітей, ніколи не вражаються підошви, долоні й обличчя. У дітей значно тонша й чутливіша шкіра. Неускладнену коросту вдається вилікувати за тиждень, а ускладнену — в кілька разів довше. Маю пацієнтів, які лікуються по шість–вісім місяців. Кліщ настільки міцно засів.

Препарати призначає лікар. Це протискабіозні засоби, що вбивають кліща — сірчана мазь або бензил бензоат. Якщо до корости приєдналася інфекція, її лікують антивірусними препаратами чи антибіотиками.

90 градусів Цельсія. За такої температури слід прати одяг хворого на коросту. Потім попрасувати. Гаряча вода й пара вб'ють кліща.

Зараз ви читаєте новину «Короста передається через одяг і м'які іграшки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути