— Із настанням тепла всюди вже росте кропива. Молода особливо корисна, бо підвищує імунітет. Містить вітаміну С більше, ніж смородина. Каротину, з якого виробляється вітамін А, у кропиві вдвічі більше, ніж у моркві.
Також є залізо, магній, калій, марганець, кальцій. Якщо з'їсти 20 листків у салаті, можна замінити добову дозу вітамінів у таблетках. Чай із свіжої кропиви найчастіше п'ють для профілактики застуди і запалення легень. Але рослина посилює зсідання крові, тому її не варто вживати тим, хто має підвищений тиск, — розповідає столичний фітотерапевт Світлана Завальська, 56 років.
Для чотирьох порцій вітамінного чаю беруть три столові ложки свіжого листя кропиви і чотири — сушених плодів горобини. Кладуть в емальовану каструлю, заливають півлітра води. Коли суміш закипіла, варять ще 10 хв. Настоюють 3 год. при кімнатній температурі. Каструлю щільно закривають. П'ють по склянці двічі на день перед їдою.
Коментарі