понеділок, 21 травня 2012 06:00

Хворі на нецукровий діабет випивають відро води на день

Автор: фото з сайта www.ronnieajaa.files.wordpress.com
  Через нестачу гормона хворі постійно відчувають спрагу. Також часто бігають у туалет. Їм не можна обмежувати пиття
Через нестачу гормона хворі постійно відчувають спрагу. Також часто бігають у туалет. Їм не можна обмежувати пиття

— На нецукровий діабет хворіли бабуся і мама. Випивали по відру води на день. Брату хвороба не передалася, а в мене вона з народження. За добу випиваю 4 літри зеленого чаю, по 2 літри води та соків, — каже киянка Лідія Замойська, 27 років. — Із першої роботи касиром звільнили, бо бігала в туалет кожні 15 хвилин.

Невтамовна спрага є першим симптомом нецукрового діабету, зазначає столичний ендокринолог 37-річний Павло Маляревський.

— Людина за день випиває від 5 до 18 літрів рідини. Найбільше хочеться холодної води. Норма — до 2 літрів. Організм намагається вивести зайву рідину, тому пацієнт часто ходить у туалет. Сеча виділяється майже прозора.

Недуга виникає через нестачу вазопресину. Цей гормон регулює кількість рідини в організмі. При цукровому діабеті бракує іншого гормону — інсуліну.

— Коли порушується баланс води в організмі, хворий швидко худне. Вражаються нирки і печінка, може розвинутися безпліддя.

Коли людина п'є багато рідини, сечовий міхур розширюється, провисає. Також може опуститися шлунок.

— У двох із трьох пацієнтів причину хвороби встановити неможливо. Буває, нецукровий діабет передається спадково. Може тривати 10 поколінь підряд. Інколи виникає після забиття голови, коли порушилася робота гіпофізу. Діабет минає, якщо після травми вилікувати крововилив, пухлину. Буває недуга й після грипу, ангіни.

У хворих концентрація сечі низька, а глюкоза у крові — у нормі. При цукровому діабеті — навпаки.

— Часто бувало, що родичі радили хворим стримувати себе і менше пити рідини. Вважали, так організм прийде в норму. Але це неправильно, бо через зневоднення сохне шкіра, болить голова, виникає нудота, різко падає тиск. Тому пити треба стільки, скільки потребує організм.

Хворим радить їсти продукти, багаті на білок. Сіль можна вживати, якщо немає проблем із серцем і судинами. Так вдасться затримати рідину в організмі.

— Від нецукрового діабету найчастіше призначають гормони у вигляді спрея чи крапель у ніс. Закапують перед сном по дві-три. Курс триває місяць. Допомагають також таблетки з вазопресином.

Хворі можуть повноцінно працювати, але їм радять уникати великих навантажень. Дозволяють піднімати не більш як 10 кг. Нагляд лікаря таким людям потрібен усе життя.

Захворів через дружину

Черкасцю Сергію Євтушенку, 35 років, рік тому діагностували нецукровий діабет. За кілька місяців до того розлучився із дружиною.

— Дуже переживав, ночами не спав. Постійно хотів пити. Лікар пояснив, що обмін речовин порушився від стресу. Лікуватися треба було краплями в ніс. Але я мав хронічний гайморит.

Чоловікові довелося спершу прооперувати гайморові пазухи.

 

Зараз ви читаєте новину «Хворі на нецукровий діабет випивають відро води на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути