вівторок, 18 вересня 2012 07:15

Антон Бобровський випав із четвертого поверху

Киянин 24-річний Антон Бобровський у неділю впав із балкона своєї квартири на четвертому поверсі. Він у реанімації через розрив печінки.

— Весь час спав, перший день щось розумію. Курити хочу. Сьогодні середа? — питає у вівторок. — Вивішував білизну на балконі, перехилився і впав. Там низьке бильце, а я високий. Балкон не засклений. 5-поверхівка стара, не "хрущовка". Уже було темно. Не знаю, куди впав, але якби на асфальт, було б гірше.

У перший день Антона підключили до апарата штучного дихання. Ліки надходять у вену через крапельницю.

— У нас виживали пацієнти, які падали із восьмого і дев'ятого поверхів. Одразу поставили крапельниці, щоб компенсувати втрату крові. За 15 хвилин уже був діагноз — розрив печінки, забої, садна, — каже завідувач відділення політравми столичної лікарні №17 хірург Дмитро Мясніков, 40 років.

У живіт витекло близько 2 л крові. Печінку зварювали електричним струмом.

— Біологічне зварювання живих тканин — це розробка Інституту Патона. Допомагає, коли репнув орган. Під час роботи хірурга між електродами апарата виникає температура, при якій білок не згоряє, а зварюється, як круте яйце. Потім по лінії зварювання утворюється рубець, а решта тканин залишаються живими.

Киянка Лариса Мережко, студентка столичного педагогічного університету, лежить у лікарні два тижні. Упала з п'ятого поверху. 11 днів була в реанімації.

— Живу в гражданском браке, — розповідає російською. — Ми з Романом зранку купили шпалери на ринку. Трохи сварилися, бо собі в кімнату хотіла сама вибирати. Випили пива з друзями. Удома Рома з другом вирішили потерти наждачкою стіни. Я пішла на балкон покурити. Сіла на бильце, поставила ноги на штирі для білизни і дивилася на зірки. Тільки перелазити назад — заплуталася в під'юпнику і впала. Чіплялася за штирі. Кажуть, я впала на траву рівно між двома кущами. Перед операцією прийшла до тями і кажу: "Чому ви мені чужі руки приклали?". Не відчувала їх.

У Лариси роздроблені два шийні хребці. "Швидка" забрала її о третій ночі, о дев'ятій вечора прооперували.

— Перші два дні не хватало повітря. Трубку вставили, щоб я дихала. Глянула у вікно і злякалася. Це був другий поверх. Напевне, тепер висоти боюся. Перший час будемо жити в батьків на першому поверсі, бо в нас п'ятий і без ліфта.

— Уже піднімає руки, — каже лікар. — Їй поставили металоконструкції, які взяли на себе функцію зламаних хребців. Дістали осколки кісток, що могли ушкодити спинний мозок.

Біля Лариси в лікарні чергують мати і подруга Світлана.

— Промивають сечовий міхур, бо через нього йде запалення і температура. Трохи ниє спина справа, учора зуби боліли. Вирвало водою. Сьогодні апетит уже є, подруга суші принесла. 1 вересня відсвяткувала тут 20 років.

Донорів для операції та гроші на ліки шукали через групу "ВКонтакте".

— Роман через день ночує в мене. Він працює на двох роботах без вихідних. Привозить панакоту і морс. Їм усе. Із кишечником усе в порядку, розрізали і дивилися. Шрам лишиться, ніби від кесаревого. Хочу за два роки завагітніти.

— Часто причиною падінь із поверхів є спроби самогубства, — говорить Дмитро Мясніков. — Але такі хворі можуть потім заперечувати наміри піти з життя. Це хороша ознака — є шанс, що не повторять цього.

Минулого року жінка викинулася з восьмого поверху із дитиною через психоз після пологів. Ми виходили матір, а дитина одужала в Охматдиті. Через нещасну любов стрибають із Мосту закоханих. Викидаються також після сварки з чоловіком чи дружиною.

 

Від постільного режиму розвивається пневмонія

У лікарні лежать троє будівельників із виробничими травмами. Падають із балконів, перекриття, у ліфтові шахти. Кількість будівництв у столиці зменшилася, а з ними і виробничих травм. Побільшало побутових.

— Захряснулися двері, людина йде до сусідів і з їхнього балкона лізе до себе. Або студент повертається з нічної гулянки, а комендант закрив двері. Один дійшов по водостічній трубі до шостого поверху і зірвався. Хтось робить антену на балконі. Послизається і падає.

Серед потерпілих багато п'яних.

— Один гуляв на вечірці, випав із балкона четвертого поверху. Упав у кущі, полежав, піднявся і продовжив п'янку. Викликали "швидку" друзі, коли помітили, що в нього носом іде кров. А ще міліція привозить до нас квартирних крадіїв. Один спускався по вірьовці у квартиру в "хрущовці", але помилився вікном. Коли побачив обурене обличчя господаря, впустив вірьовку і полетів униз.

Є пацієнти, які приймали наркотики. Можуть стрибнути з балкона на сусіднє дерево. Молоді екстремали стрибають із мостів, із даху на дах.

— Багато стариків. Буває, хворі люди обирають такий спосіб піти з життя. Або переплутують двері й виходять із вікна. Таким достатньо перелому шийки стегна. Доки поставлять протез — людину вже звалила пневмонія або тромбоемболія. Вони розвиваються від постільного режиму.

Падіння з висоти — це травма великих міст, каже лікар. Людині, яка вижила, роблять до восьми операцій.

— Як правило, це важка поєднана травма. Людина може зламати і хребет, і кістки тазу, і руки, і ноги. Трапляються тяжкі розриви печінки, селезінки, кишківника, нирок, забої серця, мозку. Часто чіпляються за штирі, дерева і забори. Тому дістаємо з тіла металеві деталі, гілки.

Минулого року в нас на першому місці серед причин загибелі від травм вийшло падіння з висоти. Раніше були аварії. За рік загинули 22 людини.

 

Зараз ви читаєте новину «Антон Бобровський випав із четвертого поверху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути