Ексклюзиви
середа, 14 грудня 2011 06:45

Анастасії Романченко відрощують руки й ноги

Автор: Фото з сімейного архіву
  Анастасія Романченко в київській клініці ”Ладістен”. На руках у неї апарат Ілізарова. Його дівчинці не знімали півроку
Анастасія Романченко в київській клініці ”Ладістен”. На руках у неї апарат Ілізарова. Його дівчинці не знімали півроку

5-річній Анастасії Романченко із міста Звенигородка на Черкащині ламали і відрощували кістки гомілок, стегон та рук. Дівчина народилась із ахондроплазією. У неї росли тулуб та голова, руки й ноги залишалися короткі. Із такою недугою стають карликами, виростають не вище метра.

— Хворобу виявили тільки після пологів. Лікарі кажуть, що причина була в нестачі вітамінів, — говорить 26-річна Олена Романченко, мати Анастасії. — Після пологів довго ходила сама не своя, скрізь тільки й чула, що цю недугу не лікують. Радили їхати до різних лікарів. Про Віталія Векліча з київської клініки "Ладістен" прочитала у газеті. Після його операцій ніжки та ручки у діток починають нормально рости. Настю він повернув до повноцінного життя.

Дитині зробили три операції — на гомілках, стегнах та руках. Ортопед-травматолог Віталій Векліч, 58 років, ламав дівчинці кістки, оминаючи "точки росту". Якщо їх ушкодити, ріст припиняється.

— Інакше видовжити руки та ноги неможливо, — пояснює лікар. — У місця переломів уставили спиці для витяжки. Насті Романченко робили операцію методом Ілізарова, але застосовували сучасніші методи: шкіру мало розрізали, тому операція була майже безкровною. Дівчинці вже видовжили ноги, у зоні гомілки на 6 сантиметрів, у стегнах — на 8.

Апарат із видовження кісток дівчинка ще носить на руках. Між кістками утворюється кістковий мозоль. Згодом вони зростаються. За добу видовжуються на 1 мм. Знімають апарат через шість місяців.

— Діти переносять процедуру із видовження легко, коли носять апарат — не комплексують. Як пристрій знімають, дитина відразу може займатися спортом, вести активний спосіб життя.

Дівчина розумово розвинена. Співає пісні з улюблених мультфільмів, розказує вірші. За рік піде до школи.

— До операції Настуня могла дістати лише кінчиками пальців рук до чола, пупка. Через коротенькі ручки не могла сама себе обійти. Навіть гратися їй було незручно. Маленькі ніжки не могли витримати вагу голови й тулуба, тому були викривлені, дуговидної форми. Після операції ноги вирівнялися. Настя сама одягається, розчісується, сідає на горщик, навіть допомагає мені по господарству.

Зараз ви читаєте новину «Анастасії Романченко відрощують руки й ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути