— На Зелені свята багато хто їде на пікніки. Питиме горілку, вино чи пиво. Треба не нашкодити здоров'ю, — каже столичний дієтолог Оксана Скиталінська.
Радить спершу їсти, а потім випивати. Щоразу добре закушувати.
— Почніть їсти за півгодини до тостів. Поєднуйте спиртне з овочами. Жир і алкоголь — подвійне зло, бо м'ясо підсилює дію спирту. Загостряться хвороби підшлункової, печінки, виразка шлунку.
Від алкоголю з м'ясом можуть почати рухатись камені в жовчному міхурі. Нападає колька з сильним болем.
— Найкраще закушувати овочевим рагу, шашликами з кабачків чи перців. Добра печена картопля, плов або варений рис. Замість ковбаси і сосисок покладіть у бутерброд морську рибу. Зробіть бутерброд з оселедцем, зеленню й огірками.
Після застілля радить випити коктейль з банана, йогурту й вівсяних пластівців. Банан поповнить організм вітаміном С, бо алкоголь його вимиває. Вівсянка виводить токсини, а йогурт покращує травлення.
Столичний гастроентеролог і дієтолог Світлана Фус каже, що тваринні білки несумісні з алкоголем.
— Що міцніший напій, то довше перетравлюється м'ясо, у шлунку важче.
Радить замість м'яса з'їсти кілька шматків бринзи. Перед тим пару годин потримати її у холодній воді, щоб вивести зайву сіль.
— Замість "випити і закусити" краще просто закусити. Якщо випити шампанського чи вина, то не більш як келих.
Коментарі