Ексклюзиви
середа, 25 березня 2020 01:35

Фрази, які можуть зруйнувати стосунки

  Якщо один або обидва партнери втратили інтерес до того, як поводиться інший, значить, вони на шляху до розлучення.
Якщо один або обидва партнери втратили інтерес до того, як поводиться інший, значить, вони на шляху до розлучення.

Для відносин згубним може бути і мовчання, і слова — образливі, безжальні. Психологи перераховують найбільш небезпечні фрази і дають рекомендації.

1. "Ти просто смішний!"

Деколи ми відмовляємося розуміти свою другу половину. "І чого вона так побивається через проблеми на роботі?" "Скільки ж можна переживати через той випадок на вечірці?"

У здорових відносинах партнери завжди намагаються зрозуміти точку зору один одного. Але хіба зможе партнер відкриватися нам, якщо ми відкидаємо його почуття, вважаємо їх смішними, безглуздими. Він відчуває образу, і це підточує відносини. Замість того, щоб знецінювати його почуття, потрібно намагатися зрозуміти, чим вони викликані. Скажіть: "Допоможи мені зрозуміти, чому ти так гостро реагуєш".

2. "Мені вже все одно"

По суті, ця фраза говорить про байдужість. Але якщо один або обидва партнери втратили інтерес до того, як поводиться інший, значить, вони на шляху до розлучення, вважають психологи. "Не варто кидатися такими словами. Краще зробіть глибокий вдих і прислухайтеся до того, що ви дійсно відчуваєте. Якщо ви усвідомлюєте, що лише втомилися від боротьби, сядьте і обговоріть це з партнером".

3. "Ти ніколи не допомагаєш мені по дому!"

 

Якщо в розмові з партнером ви дозволяєте собі вживати слова "завжди" або "ніколи", ваші відносини в небезпеці. "Використовуючи такі узагальнення, ви звинувачуєте партнера в проблемах вчорашніх, сьогоднішніх і майбутніх, — пояснюють психологи. — Ви критикуєте людину, замість того щоб шукати рішення. Спробуйте сконцентруватися на цьому і зрозуміти, чому він так поводиться".

4. "Якби ти не забув забрати речі з хімчистки, я б на тебе не кричала!"

Хімчистка — умовне позначення будь-якого приводу для конфлікту. Він забув про батьківські збори, вона два місяці забуває платити за квартиру. Але звинувачення в будь-якому випадку ні до чого доброго не ведуть.

Таким чином можна лише спровокувати партнера обуритися у відповідь або замкнутися в собі. Кращий вихід у цій ситуації — сказати про свої почуття, а не звинувачувати. Наприклад: "Ти мене так засмутив тим, що забув забрати одяг. Я хвилююся через завтрашню презентацію, і мені було важливо надіти те плаття, щоб відчувати себе впевненіше".

5. "Я хочу розлучитися!"

Загрожувати розлученням, хоча насправді не збираєшся розлучатися, значить ненавмисно розхитувати фундамент шлюбу. "Це може призвести ваш союз до таких наслідків, до яких ви не готові, — попереджають психологи. — Якщо у вас немає наміру розлучатися, ніколи не кидайтеся такими словами. Відчуваєте, що роздратовані або розчаровані? Рушайте на прогулянку або в спортивний зал. Приведіть думки в порядок. Тоді ви будете краще готові до конструктивної розмови".

6. "Я не зобов'язаний звітувати, куди йду!"

 

Кожну хвилину знати, де знаходиться і що робить ваш партнер, — це, звичайно, крайність. Але і секретність не на користь сімейного життя.

"Це дуже незручна ситуація, коли ви не можете відповісти на питання, де ви були. Але гірше, якщо ви заявляєте партнерові, що він не заслуговує права знати. Це знак, що ви не поважаєте його і не вважаєте за потрібне бути з ним відвертим. А найкращий спосіб убезпечити свій шлюб від розлучення — бути відвертим і чесним".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що свідчить про те, що треба припиняти стосунки

7. "Чому ти не можеш бути таким, як він?"

Ніколи не порівнюйте свого партнера з чужими чоловіками (дружинами), попереджають психологи. "Таким нечесним прийомом ви його принижуєте. По суті, ви говорите: "Інший чоловік/жінка краще за тебе!" Ці порівняння особливо ранять чоловіка, ніби дружина відмовляє йому в мужності".

Замість того щоб ставити когось у приклад партнеру, сфокусуйтеся на позитиві: на тому хорошому, що він приносить у ваше життя. "Тоді, швидше за все, йому захочеться радувати вас ще більше. Якщо, навпаки, постійно вказувати йому на недоліки, він точно не стане робити те, що ви хочете".

8. "Краще б ми ніколи не зустрічалися!"

 

Мало які слова зрівняються з цими за руйнівною силою. Зміст їх зводиться до того, що чоловік винен у всьому поганому, що сталося після вашого знайомства. І що погані спогади у вашому сприйнятті набагато переважають добрі. З його вини.

Не говоріть такі образливі слова. Краще задумайтеся: а яку роль ви граєте у ваших стосунках? Яка тут ваша частка відповідальності? Розглядайте сьогоднішню ситуацію. Оцінюючи відносини, завжди фокусуйтеся не на минулому, а на сьогоденні.

9. "Я не хочу з тобою розмовляти"

Коли один з партнерів відгороджується від іншого стіною мовчання, для шлюбу це небезпечніше за будь-які слова. Той, хто не бажає розмовляти, виключений з повноцінного спілкування і глухий до слів іншого. По суті, це "обрив зв'язку" між подружжям. Як наслідок, вони не розуміють один одного і не можуть знайти шляхи вирішення існуючих проблем. Мовчання може бути також знаком презирства до партнера, і тут вже шлюб висить на волосині.

Єдиний вихід — прямо обговорити один з одним те, що турбує. Якою б неприємною або болючою не була б така розмова, вона все ж краще, ніж мовчання. Тоді з'являється шанс почути один одного.

Щоб уникнути складної ситуації, деякі партнери замовкають або починають відповідати односкладово, намагаються змінити тему, втуплюються в екран комп'ютера або просто виходять з кімнати. Іноді це спроба заспокоїтися, врятуватися від бурі емоцій. Але уникнути конфлікту все одно не вдається."Нейтралітет" сприймається партнером як несхвалення, холодність, дистанціювання, відсутність контакту, гордовитість.

Зараз ви читаєте новину «Фрази, які можуть зруйнувати стосунки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути