четвер, 03 березня 2016 11:24

З якого віку можна давати дитині чай: поради лікарів

 

Годуючи дитину, важко обмежуватися молоком і водою. У хід так само йдуть різноманітні соки з м'якоттю, а часом навіть і чаї. Але з якого віку і який чай можна давати дитині? Як різні сорти чаю впливають на дитячий організм? Про це повідомляє сайт 4mama.

До одного року

Немовлятам до шести місяців лікарі не радять давати нічого, крім молока. З чотирьох місяців (якщо дитина не на грудному вигодовуванні) вже дозволяється давати спеціальні чаї для дітей, в складі яких ви не знайдете кофеїну або дубильних речовин, що знижують апетит.

Такі чаї абсолютно безпечні для дитини, мають приємний смак і різні корисні властивості: заспокійливий, нормалізує роботу шлунка і так далі. Ви можете купити їх в спеціалізованих магазинах. Перш за все, зверніть увагу, для якого віку призначений цей чай, а також проконсультуйтеся з вашим педіатром.

Починаючи з шести місяців рекомендується давати дитині спеціальні трав'яні дитячі чаї. Зрозуміло, концентрація повинна відповідати віку. Найкорисніші для здоров'я дитини трави: ромашка і фенхель (вони мають антисептичну, спазмолітичну дію, посилюють активність харчових залоз і нормалізують моторику кишечника); м'ята і меліса (мають заспокійливу дію). Такі чаї рекомендується давати дитині до 1 разу на день мінімум за годину до сну.

До трьох років

Після одного року можна починати готувати дитині вітамінні фруктові і ягідні чаї. Вони зміцнюють імунітет і організм в цілому, є джерелами вітамінів, покращують апетит.
Відмінним варіантом є такі фрукти і ягоди: шипшина, зелене яблуко, смородина, груша, малина, абрикос, липа. Можна замість плодів використовувати їх листя - вони менш алергенні.

 

Після трьох років

Якщо є бажання давати дитині "дорослі" чаї, наприклад чорний, зелений або білий, то варто робити це строго після 3-х років.

Також важливо врахувати, що ці сорти чаю насичені кофеїном і дубильними речовинами, тому варто заварювати їх строго 1 раз в день і вранці. Якщо ж давати такий чай дитині ввечері, висока ймовірність, що він буде страждати від безсоння і нервозності.

Лікарі рекомендують починати своє знайомство з цим напоєм після 3-х років саме з чорного листового чаю без добавок. Він повинен бути слабо заварений і без цукру, але якщо хочеться підсолодити життя, можна додавати в нього мед.

Також можна заварювати дитині каркаде, який не володіє яскраво вираженими тонізуючими властивостями, але при цьому містить безліч вітамінів.
Зелений чай давати дітям не рекомендується аж до 11-12 років, так як його листя проходять найменшу обробку, і тому концентрація таніну і кофеїну в ньому набагато вище.

Зараз ви читаєте новину «З якого віку можна давати дитині чай: поради лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути