середа, 30 березня 2016 17:29

Спад народжуваності пов'язаний із жадібністю - антропологи

Спад народжуваності пов'язаний із жадібністю - антропологи

Головним винуватцем падіння народжуваності в сучасному світі є конкуренція за високий соціальний статус, який виражається у володінні престижними речами. До такого висновку прийшли американські антропологи, автори статті в журналі Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Падіння народжуваності зазвичай пояснюють скороченням дитячої смертності, доступом до сучасних засобів контрацепції і бажанням жінок відкласти народження дітей, наприклад, щоб отримати освіту. Однак, на думку авторів статті, цих факторів недостатньо.

Вони відзначають, що найбільш різко народжуваність падає на територіях з сучасним ринком праці - їх характеризує жорстка конкуренція за робочі місця і нескінченну різноманітність товарів народного споживання, що сигналізують про благополуччя і високий статус індивіда.

Цю гіпотезу антропологи довели на прикладі народності цімані (мисливців-збирачів з болівійської Амазонії). У звичайній сім'ї цімані - дев'ять дітей, і батькам нескладно знайти їжу і одяг для всіх нащадків.

Однак, коли цімані переїжджають в міста (або навіть в сільські поселення в передмістях), ближче до розвиненого іспаномовного населення, середня кількість дітей в сім'ї падає до трьох (в селах - до п'яти-шести). Справа в тому, що цімані починають втягуватися в ринкову економіку.

"Свої перші заробітки вони витрачають на несподівані речі - дорогі наручні годинники або рюкзак для дитини-школяра (замість традиційної сумки). Мені здалося, що ці речі є перш за все символом соціального статусу", - розповів провідний автор статті Пол Хупер (Paul Hooper).

На його думку, аналогічні процеси розвиваються і в інших країнах, де населення переселяється в міста і починає заробляти гроші. Всі сили людей починають йти на те, щоб бути не гірше сусідів, і незабаром їм починає здаватися, що вони не можуть дозволити собі багато дітей, вважають антропологи.

Зараз ви читаєте новину «Спад народжуваності пов'язаний із жадібністю - антропологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути