Ексклюзиви
середа, 13 грудня 2017 11:05

Вихори, які можуть переносити морських тварин, помітили в океані

Співробітники університету Ліверпуля виявили особливий тип океанічних вихорів. Вони можуть переносити морських тварин із високою швидкістю на тривалі відстані. Те саме стосується холодних і теплих вод.

Новий тип вихорів назвали "димові кільця". Їх виявили за допомогою аналізу супутникових даних про рівень моря і температури поверхні води. Дослідники спостерігали спарені вихори в Тасмановому морі біля берегів Австралії і в Південній Атлантиці, пише phys.org

Автор: phys.org
 

Ці кільця складаються з кількох пов'язаних між собою вихорів, які обертаються по колу в протилежних напрямках. Вони можуть бути діаметром від кількох сотень до кількох тисяч кілометрів. Їхня швидкість приблизно вдесятеро більша за швидкість звичайних океанічних вихорів. Якщо океанічні вихори здебільшого рухаються зі сходу на захід, спарені кільця - на схід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як виглядає дно океану без води

Такі кільця можуть існувати приблизно півроку. Після цього вони розпадаються на кілька дрібніших.

На дні Індійського океану вчені за допомогю донного сейсмографа зафіксували звукові аномалії. Чутливість хвиль спостерігалась у 10 разів нижча, ніж мінімальний поріг сприйняття людського вуха. Група учених із Паризького інституту фізики Землі вивчили хвилювання дна Індійського океану у 2 точках - на глибині 4540 і 4260 м. Постійні звукові хвилі зафіксували частотою від 2,9 до 4,5 мГц.

Зараз ви читаєте новину «Вихори, які можуть переносити морських тварин, помітили в океані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути