Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2020 11:18

Вчені виявили галактику з надпотужною силою

Вчені виявили галактику з надпотужною силою
Довго вважали, що чорні діри поглинають величезну кількість навколишньої матерії та формують високоенергетичний об'єкт – квазар – який зупиняє народження зірок. Фото: pixabay

Далеку галактику, яка продовжувала створювати нові зірки, попри наявність руйнівного "холодного квазара", що вирує в її основі, знайшли вчені стратосферної обсерваторії інфрачервоної астрономії SOFIA.

SOFIA – спільний проєкт NASA та Німецького аерокосмічного центру - DLR, пише New Atlas.

Відкриття зробили завдяки повітряному телескопу, який встановили на борту спеціально модифікованого літака Boeing 747SP – він міг спостерігати інфрачервоне світло, яке випромінює далека галактика. Усесвіт, який ми спостерігаємо сьогодні, переповнений галактиками, які вже не здатні створювати нові зірки. Астрономи вважають, що причина цього застою криється в надмасивних чорних дірах, які лежать в основі цих космічних структур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Марсі намагатимуться створити кисень

Довго вважали, що чорні діри поглинають величезну кількість навколишньої матерії та формують високоенергетичний об'єкт – квазар, – який зупиняє народження зірок. Він заважає спостереженням за галактиками, адже засліплює все навколо себе.

Науковці дослідили далеку галактику CQ 4479, розташовану на відстані понад 5,25 млрд світлових років від нас. В її основі лежить особливий тип квазара – "холодний квазар". Вперше дослідники виміряли зростання чорної діри, частоту народження зірок і кількість холодного газу, що залишається для палива в галактиці. Завдяки телескопу Airborne Wideband Camera-Plus або HAWC + з високою роздільною здатністю вчені змогли виявити кількість зірок, що утворилися за останні 100 млн років.

"Дослідження показує нам, що зростання активних чорних дір не зупиняє миттєве народження зірок. Це суперечить усім сучасним науковим прогнозам та змушує переосмислити наші теорії про те, як еволюціонують галактики", – пояснює доцент університету Канзасу і співавтор дослідження Еллісон Кіркпатрік.

Наступне дослідження за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба, запуск якого запланували на 2021 рік, виявить вплив квазара на загальну форму батьківських галактик.

У понеділок, 30 листопада, українці зможуть спостерігати унікальне астрономічне явище - затемнення Місяця. Його можна буде спостерігати об 11:30 за київським часом, передає NASA. Місяць буде повним тільки мить, потім він опиниться в тіні нашої планети.

Зараз ви читаєте новину «Вчені виявили галактику з надпотужною силою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути