понеділок, 06 травня 2019 07:25

Вчені пояснили еволюцію зміни людського обличчя

Вчені пояснили еволюцію зміни людського обличчя
Еволюція людського обличчя відбулася через їжу Фото: Rodrigo Lacruz

Міжнародна команда археологів виявила, що людське обличчя зменшилося через значні зміни у харчуванні.

Основною причиною стало вживання обробленої їжі, яку людина тепер споживає щодня, повідомляє видання Nature Ecology and Evolution.

У порівнянні з нашими предками неандертальцями, у яких були широкі та міцні щелепи і великі зуби, сьогодні людям потрібні менш міцні зуби і щелепи.

"Сучасні дієти і стрімкий розвиток суспільства призводять до того, що людське обличчя продовжує зменшуватися в розмірах, - каже автор дослідження, професор анатомії Пол О'Хіггін. - Однак існують межі того, наскільки може змінитися людське обличчя. Наприклад, для процесу дихання потрібна велика порожнина носа. У даних межах людське обличчя, ймовірно, буде розвиватися, поки наш вид виживає і мігрує".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці навчились друкувати людські кістки

Вчені вважають, що форма людського обличчя еволюціонувала і через емоційну складову. Так, у людей розвинувся гладкий лоб, який здатний до більшого діапазону рухів. Це потрібно, щоб висловлювати тонкі емоції.

"Сьогодні ми можемо використовувати наші особи, щоб сигналізувати про більш 20 різних категоріях емоцій за допомогою скорочення або розслаблення м'язів. Малоймовірно, щоб нашим предкам була властива така ж спритність ", - говорять експерти.

На думку вчених, така еволюція продовжуватиметься до того часу, поки люди не зіткнуться з новими екологічними, соціальними і культурними умовами.

Влада Шрі-Ланки заборонила носіння одягу, що закриває обличчя. Заборона, яка набула чинності 29 квітня, стосується будь-яких видів одягу і головних уборів, які закривають обличчя людини і "заважають її ідентифікації".

Зараз ви читаєте новину «Вчені пояснили еволюцію зміни людського обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути