пʼятниця, 09 жовтня 2020 12:21

Вчені знайшли на Марсі дюни, яким мільярд років

Вчені знайшли на Марсі дюни, яким мільярд років
Астрономи відзначають, що орієнтація, довжина, висота, форма і нахил палео-дюн Мелас Хасма нагадують нещодавно утворені хвилі піску, які спостерігаються в інших регіонах на Червоній планеті. Фото: pixabay

Американські вчені виявили в каньйоні на Марсі поле твердого піску, яке перетворилося на камені приблизно мільярд років тому.

Незважаючи на сильну ерозію, ця замерзла рівнина палео-дюн на диво добре витримала час, оскільки на Марсі такі структури не схильні до капризів вітру, води і мінливості ландшафтів, повідомляє NASA.

Якщо розуміти, як ці форми дюн витримали випробування часом, може дати нам уявлення про осадові процеси на Марсі і водночас дещо розповісти про геологічну історію планети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електрокар Маска вперше наблизився до Марса на рекордну відстань

"Такий рівень збереження є рідкістю для земних піщаних дюн через тривалу ерозію. Грунтуючись на відносинах відкладень дюн з іншими геологічними утвореннями і сучасних темпах ерозії, ми оцінюємо їхній вік приблизно в мільярд років", — пояснює планетолог Метью Хойнацькі з Інституту планетології NASA.

Сьогодні на Марсі піщані дюни, підняті вітром, є звичайним явищем, а розміри і розташування дюн, закріплених в найширшій частині каньйону Валлес Марінеріс — Мелас Хасма, — дуже схожі на ті, що утворилися зовсім недавно. Це говорить про те, що клімат і атмосфера на Марсі мало змінилися за дуже і дуже довгий час. Астрономи відзначають, що орієнтація, довжина, висота, форма і нахил палео-дюн Мелас Хасма нагадують нещодавно утворені хвилі піску, які спостерігаються в інших регіонах на Червоній планеті.

"Це вказує на те, що основні напрямки вітру, відповідальні за форму дюн, не зазнали істотних змін з плином часу. Ми також бачимо дуже схожі за розміром і розташовані одна на одній піщані дюни двох періодів часу. Це може вказувати на те, що атмосферний тиск не сильно різниться", — сказав Хойнацькі.

Науковці виявили, що деякі дюни були поховані під десятками метрів матеріалу, який, ймовірно, виник в результаті катастрофічної вулканічного події. Через деякий час, як вважають автори, летюче з'єднання вступило в контакт з ущільненими піщаними дюнами і допомогло їм зміцнити, заморожуючи хвилі в часі. Саме існування і ступінь збереження цих дюн вказує на важливу різницю в еволюції ландшафту Землі й Марса.

На Марсі виявили 3 підземні озера з водою та підтвердили існування 4-го. Базою для відкриття стали 134 спостереження, які проводив космічний апарат з 2012 по 2019 роки. Науковці переконані, що під землею на Марсі прихована "система водойм", які знаходяться приблизно на глибині 800 м.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли на Марсі дюни, яким мільярд років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути