пʼятниця, 19 лютого 2021 18:52

Створили унікальну мобільну програму для вивчення української

ІТ-розробники із Черкас створили мобільну програму, яка урізноманітнює слововживання українською.

— Нам хочеться, аби вивчення української мови за допомогою мобільної програми "Р.І.Д." стало цікавим кожному, — каже Gazeta.ua очільниця громадської організації "Проєкт Р.І.Д." Іванна Світляр.

Вона розповідає про особливості застосунка й для кого він може бути найбільш корисним.

Автор: "Р.І.Д."
  Створили унікальну мобільну програму для вивчення української
Створили унікальну мобільну програму для вивчення української

У чому полягає особливість програми?

Це мобільна програма для повсякденного вивчення цікавих українських слів. Щодня надходять три нові "смачненькі" слова. Ви читаєте, осмислюєте, тиснете на кнопку "Запам'ятати слово" і наступного дня отримуєте порцію нових смаколиків до вивчення. Зараз в програмі можуть трапитися слова різних категорій, як застарілі, скажімо, так і діалектизми. Працюємо над сортуванням слів та над повним перезапуском мобільної програми.

Додаток платний?

Мобільну програму розробляють волонтери ГО "Проєкт Р.І.Д.". Тому програма цілком безкоштовна і послуговуватися нею може кожен.

Чи є в нього аналоги в Україні?

Залежно від того, про яку мову ми говоримо. Схожі програми в світі, вочевидь, існують. Є програми для покращення української мови, є програми з підготовки до ЗНО, але словесна складова там не основна. Тому у випадку з українською мовою і нашим ринком — ми єдині.

Де його завантажити та як він функціонує?

Завантажити мобільну програму можна у звичних користувачам магазинах: "AppStore" — для iOS, "Google Play Market" — для Android. "Р.І.Д." максимально простий в користуванні. Завантаживши, перед вами з'являється екран реєстрації, потім вибираєте сервіс реєстрації ("Google" або "Facebook"). Згодом на екрані з'являється "Слова дня".

Перед вами — три слова. Ваше основне завдання тепер — запам'ятати всі три, аби завтра отримати нові. Після запам'ятовування слово зафарбується помаранчевим кольором. З'явиться позначка "У словнику".

Автор: "Р.І.Д."
  Створили унікальну мобільну програму для вивчення української
Створили унікальну мобільну програму для вивчення української

Коли натиснете на слово, то побачите картинку, яка його ілюструє, наголос, визначення та приклади. Не забудьте натиснути "Запам'ятати слово". Після запам'ятовування нараховуються піщинки часу. Їх ви можете витратити для вивчення історії України у нашій іншій мобільній програмі — "Крамниця".

Також можна переглянути вивчені слова та вибрати улюблені. Натиснувши на значок профілю у лівому верхньому кутку, можна ще й налаштувати нагадування для вивчення слів у зручний для вас час.

Автор: "Р.І.Д."
  Створили унікальну мобільну програму для вивчення української
Створили унікальну мобільну програму для вивчення української

Коли вирішили його створити? Звідки виникла така ідея?

Ідея створення програми належить засновнику "Проєкту Р.І.Д." — Максиму Тимчію. Ідея виникла восени 2015 року, реліз програми відбувся 19 грудня 2016 року. Усе починалося з програми, а от зараз ми підросли. Нині "Проєкт Р.І.Д." — мобільні програми, освітня діяльність у соцмережах, лекції та інтерактиви для всієї родини. Ще у нас є блог, де ми беремо інтерв'ю у представників культури (письменників, музикантів).

Скільки людей працюють у вашій команді? Хто і за що відповідає?

Обходилися волонтерськими силами. Проєкт "Р.І.Д." має три відділи: технічний (розробники), лінгвістичний (мовники), соціальний (піар, маркетинг). Зараз у проєкті перебувають 27 людей.

Команда складається зі знавців своєї справи, людей з дипломами лінгвістів, розробників, які поза проєктом успішно працюють на комерційній основі. До команди також входять піарники та SMMники, які розуміють, що потрібно робити, аби "Р.І.Д." залишався на слуху, всі матеріали з'являлися у соцмережах вчасно та мали гарне оформлення.

Автор: "Р.І.Д."
  Створили унікальну мобільну програму для вивчення української
Створили унікальну мобільну програму для вивчення української

Звідки черпаєте інформацію? Чи долучаєте до цього процесу мовних експертів?

Якщо йдеться про матеріали для програми "Р.І.Д.", то інформацію беремо з найрізноманітніших словників, наукових статей, обговорюємо, вирішуємо, що піде в роботу, а що залишиться поза процесами.

Хто може долучатися до вашої команди?

Загалом кожен охочий. Звичайно, бажано з 18 років, але раніше теж можна. У нас є тестовий місяць, коли людина визначає, чи подобається їй така діяльність. Якщо умови співпраці влаштовують, ми підписуємо договір і продовжуємо взаємодію.

На який вік людей розрахований додаток?

Як каже видавництво "А-ба-ба-га-ла-ма-га", ми для малят від 2 до 102. Вікових обмежень немає, нецензурну лексику ми не вводимо, тому мобільною програмою можна спокійно користуватися з найменшого віку. Знаємо, що вчителі в деяких школах послуговуються програмою "Р.І.Д." і школярі із задоволенням вивчають нові слова.

Щодо старшого віку, все залежить від розуміння, як користуватися смартфоном. Якщо людина орієнтується, то ми будемо лише раді дарувати нові знання кожного дня.

Наскільки актуальним є додаток для кожного українця?

Усе залежить від зацікавленості українця власною мовою та культурою. Звісно, нам хочеться, аби таке вивчення було цікаво всім і кожному. Ми працюємо над тим, аби люди осмисленіше сприймали власну спадщину. Тому наша позиція — актуально кожному.

Найуживанішою в українському алфавіті є літера "п". Саме з неї починається найбільша кількість слів. Натомість найменш уживана — "ф", її вживають переважно в запозичених словах.

Зараз ви читаєте новину «Створили унікальну мобільну програму для вивчення української». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути