середа, 31 березня 2021 18:05

Сергій Токарєв: артпроєкт "Наука - це вона" розповідає про жінок-вчених України

Сергій Токарєв: артпроєкт "Наука - це вона" розповідає про жінок-вчених України
Проект "Наука - це вона" знайшов підтримку великих міжнародних організацій: ООН Жінки і Дитячого Фонду ООН (UNICEF)

З лютого в Україні проходить масштабний артпроєкт "Наука - це вона". Інформаційна кампанія націлена на те, щоб розповісти широкому загалу про видатних українських жінок-вчених та їх внесок в світову науку мовою мистецтва. У березні в рамках кампанії відбувся показ виставки портретів 12 жінок, що прославилися в галузях фізики, математики, біології, генетики та інших наук. Про те, як картини допоможуть популяризувати жінок в науці і які ще активності плануються в рамках арткампанії "Наука - це вона", розповів ініціатор проєкту, інвестор Reface, бізнесмен Сергій Токарєв.

Допрем'єрний показ художньої виставки відбувся в конференц-залі Unit.Verse. 12 портретів, створених сучасними відомими українськими ілюстраторами, супроводжувалися інформаційної довідкою про науковий шлях кожної героїні серії, її наукові досягнення і відкриття. Як пояснюють координатори проекту, щоб надати івенту більшу значимість, довелося експериментувати з форматом заходу.

"Поєднання таких різних сфер – мистецтва і науки, зумовило і незвичайне поєднання форм. Ми провели показ не в звичайному форматі виставки. На заході також були виступи вчених – героїнь картин, які розповіли про свій шлях у науці, інтерв'ю з хедлайнером творчої групи, яка створювала картини, Сергієм Майдуковим, а також панельна дискусія про гендерний, віковий та інші паритети "Покоління рівності". Захід отримав широке висвітлення в пресі, тому, я вважаю, воно досягло своєї мети – познайомити якомога більшу кількість людей з жінками-вченими і розвінчати стереотип про те, що наука – виключно чоловіча сфера", – зазначив Сергій Токарєв.

Ідея проекту народилася не на порожньому місці. Як зазначає його ініціатор, до цього його привело багаторічне спостереження за гендерною нерівністю в близькій йому IT-сфері.

"Я помітив, що чоловіки на співбесідах майже завжди завищують свої можливості, свої вміння, і вимагають більшого. Дівчата ж навпаки – істотно занижують свої достоїнства, а також і зарплату просять менше. Я вважаю, що це несправедливо, і ми вирішили боротися з цією несправедливістю", – підкреслив Токарєв.

В ході вивчення теми з'ясувалося, що гендерна нерівність відчутна і в інших технічних сферах, а також в науковій сфері в цілому. При чому проявляється вона на самому очевидному рівні.

"Одного разу ми провели дуже цікавий експеримент – просили назвати імена видатних українських вчених. Всі швидко згадували Корольова, Вернадського, Сікорського та багатьох інших чоловіків, а жінок-вчених майже ніхто не зміг назвати жодної. Ми подумали, що це неправильно і це прикре становище необхідно виправити. Звідси і народився цей проєкт", – розповів Сергій Токарєв.

Проблема гендерного дисбалансу залишається актуальною не тільки для України, але і для всього світу. Проект "Наука - це вона" знайшов підтримку великих міжнародних організацій - ООН Жінки і Дитячого Фонду ООН (UNICEF), які профінансували рекламу кампанії на білбордах і сітілайтах Києва.

"Наука – це вона" має і літературну складову. В рамках артпроєкту куратори провели конкурс есе серед дівчат 14-21 року про одну з героїнь портретної серії. Молодих авторів просили не тільки викласти біографічні дані вчених, а й подумати і описати, як їх особистий внесок вплинув на розвиток науки, а також висловити своє особисте ставлення до їх особистостей. Всього організатори отримали 561 есе. В даний момент їх розглядає експертне журі, що складається з професійних редакторів, журналістів, письменників, блогерів і, звичайно ж, вчених.

"Всього буде 12 переможниць – по одній за краще есе про кожну з 12 запропонованих жінок-вчених. Гран-прі конкурсу - фінансування будь-якого освіти на суму $4000, отримає найкраща з 12 фіналісток", - розповів Сергій Токарев

До цієї суми додадуться також кошти, які будуть зібрані в ході благодійного аукціону в кінці травня цього року. У якості лотів виступлять 12 портретів і інші цінні експонати.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Токарєв: артпроєкт "Наука - це вона" розповідає про жінок-вчених України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути