пʼятниця, 22 червня 2018 13:55

Розказали, як за допомогою крові можна визначити вік людини

Розказали, як за допомогою крові можна визначити вік людини
Лише крапля крові допоможе визначити вік людини. Фото: bagnet.org

Генетики із США навчились визначати вік людей за допомогою крові.

Таку методику планують застосовувати у криміналістиці, для пошуку вбивць та ґвалтівників, - повідомляє видання "Популярная механика".

"Наша методика працює з майже 100% точністю — ми змогли точно визначити, до якої вікової групи належать зразки крові майже всіх учасників наших дослідів", - розповідає Ігор Лєднєв із університету Нью-Йорку, США.

Лєднєв та його колега Кайл Доті навчились визначати вік людини за допомогою крові, аналізуючи спектр білкових молекул, присутніх у людській крові.

Науковці пояснюють, що в процесі розвитку, а згодом і старіння нашого тіла, хімічний склад крові змінюється. Біологи знали про це явище давно, але велика кількість подібних змін і складна система зв'язків між ними заважали використовувати цю закономірність для обчислення біологічного і календарного віку людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розробили програму із функцією передбачення смерті

Доті та Лєднєв вирішили обійти цю проблему, та не стали розкривати взаємозв'язки, а просто дослідили, які молекули найчастіше зустрічаються в крові дітей, підлітків, дорослих і літніх людей, використовуючи так званий спектроскоп. Апарат дозволяє точно виміряти кількість молекул різної маси, встановити їх зразкову форму, "намацуючи" зразок за допомогою лазера.

Вчені сподіваються, що їхня методика допоможе пришвидшити роботу правохоронців і зроблять розслідування більш точними та науково обґрунтованими. За допомогою вчених можна буде уникати випадків, коли за злочини карають невинних людей.

Ще зовсім недавно детективи та слідчі могли виявити злочинця лише за описом очевидців. Близько 20 років тому у свій арсенал вони додали новий метод - аналіз ДНК. А зараз разом зі слідчими працюють біологи та хіміки, які за допомогою дрібного біологічного зразка - нігтя, частинки шкіри, волосини та краплі крові можуть визначити стать, вік, етнічну приналежність та багато інших особливостей злочинця.

Зараз ви читаєте новину «Розказали, як за допомогою крові можна визначити вік людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути