середа, 12 січня 2022 18:15

Pulsar розповідає про нові технології, пов'язані з тепловізорами

Самі собою тепловізори не є абсолютно новим технологічним рішенням і активно почали використовуватися з 60-х років минулого століття. Головною сферою застосування цих приладів тривалий час була виключно військова сфера. Тим не менш, з часом все більше і більше різноманітних галузей людської діяльності стали активно застосовувати цю технологію у своїй роботі. Pulsar, одна з провідних компаній з виробництва тепловізорів, розповість вам більше про нові сфери, де активно використовуються ці прилади.

Автомобілі з автопілотами

Кожен великий автоконцерн у наш час вже давно має щонайменше одну модель машини, яка оснащена системою автоматичного керування процесом пересування. Очевидно, що поки що ця технологія далека від ідеалу, але процесом її вдосконалення та покращення займаються дуже активно. Очікується, що вже найближчим часом подібні автомобілі повністю витіснять із ринку традиційні моделі зі звичною системою керування.

Одним із ключових елементів, який працює у співдружності з автопілотом, є тепловізійний модуль. З його допомогою система отримує адекватну, повноцінну та вичерпну інформацію про різноманітні об'єкти, що знаходяться на дорожньому покритті та в безпосередній близькості від нього. Таким чином, автомобіль може куди доречніше реагувати на будь-які перешкоди, що виникають на його шляху, що дозволяє суттєво знизити ймовірність виникнення будь-яких аварійних ситуацій на дорозі.

Спостереження за довкіллям та полювання

Автор: Фото: pulsar-nv.com
 

Вочевидь, що у часто процес натуралістичних досліджень, і полювання може бути істотно утруднений. До перешкоджаючих факторів можна віднести, наприклад, снігову погоду, дощ, туман та банальний нічний час доби. На щастя, вже зараз людству доступні багато доступних моделей приладів, що працюють на основі технології теплобачення, які допомагають ефективно вирішити цю проблему. До таких гаджетів, крім іншого, належать:

  1. Тепловізійні моноклі;
  2. Прилади нічного бачення;
  3. Тепловізійні біноклі;
  4. Приціли нічного бачення.

З їхньою допомогою можна значно покращити огляд у нічний час доби та негоду, а також проводити ефективне спостереження за звірами з далеких дистанцій. Крім того, подібні прилади допоможуть знайти поранену тварину в тому випадку, якщо постріл по ный був недостатньо ефективним. Для цього, наприклад, можна використовувати тепловий слід у вигляді крапель крові, який залишає по собі будь-який підранок. Крім того, більша частина сучасних приладів подібного штибу мають безліч додаткових функцій, наприклад, можливість робити відео та фотозйомку.

Астрономія та спостереження за космосом

Ні для кого не є секретом, що багато об'єктів у нашому всесвіті активно випромінюють енергію на інфрачервоних частотах. Це відноситься, очевидно, до найтепліших з них - зірок. Тим не менш, характерно це також і для різноманітних планет, чорних дірок, комет і меншою мірою також для дрібніших космічних об'єктів, таких як супутники планет та астероїди. Тому досить дивно, що тепловізори стали використовувати для вивчення космосу лише відносно недавно.

Приблизно з 2000-х років модулем стали обладнувати кожен новий великий телескоп. Наприклад, космічний телескоп Джеймс Вебб, який нещодавно запустили на орбіту нашої планети, має у своєму пристрої відразу кілька потужних тепловізорних елементів. Аналіз відповідних частот космічних об'єктів вже дозволив одержати масу цінних даних. Наприклад, за допомогою цієї інформації можна зі значною достовірністю виявляти екзопланети у найвіддаленіших ділянках всесвіту.

Моніторинг кліматичних змін

У сучасному світі все більшу стурбованість у населення викликають процеси глобальної зміни клімату. Вчені вважають, що в тому випадку, якщо середня температура на планеті продовжить зростати так само активно, як це відбувається зараз, то вже до 2050 року людству буде дуже важко продовжувати вести життя на Землі у звичному для нього форматі. Саме тому настільки важливо проводити комплексний глобальний моніторинг кліматичних змін.

За допомогою встановлених на Міжнародній Космічній Станції тепловізорів, що мають величезну потужність, можна ефективно виявляти ті ділянки поверхні планети, які найбільше піддаються нагріванню. У результаті, у світової спільноти з'являється можливість робити активні та ефективні дії, спрямовані на зниження середньої температури Землі, включаючи модернізацію процесів виробництва, зниження активності видобутку ресурсів та вдосконалення очисних систем.

Зараз ви читаєте новину «Pulsar розповідає про нові технології, пов'язані з тепловізорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути