Ексклюзиви
пʼятниця, 21 липня 2017 14:26

Прогулянка на Місяці: 48 років тому на іншу планету вперше ступив землянин
32

"Це один маленький крок для людини і величезний стрибок для людства" - сказав американський астронавт Ніл Армстронг. 21 липня 1969 року він першим в історії людства ступив на інше небесне тіло - поверхню Місяця.

Екіпаж місії «Аполлон-11»: Ніл Армстронг, Майкл Коллінз, Едвін Олдрін.
Фото: xage.ru
Нил Армтсронг и члены экипажа миссии «Аполлон-11» перед отправкой на стартовую площадку к ракете-носителю для запуска на Луну в Космическом центре Кеннеди в Мерритт-Айленд, Флорида, 16 июля 1969 года.
Старт «Аполлона-11» відбувся в середу, 16 липня 1969 року
Вид на політ «Аполлона-11» з борту літака Boeing EC-135N
Едвін Олдрін в місячному модулі.

Корабель "Аполлон-11" сів на поверхню Місяця напередодні - 20 липня о 20.17. На борту - команда з 3 осіб. Командир корабля - Ніл Армстронг. Пілот - Едвін Олдрін. Майкл Коллінз пілотував командний модуль на поверхню Місяця.

Через 6 год. після приземлення, о 5.56 ранку 21 липня, Армстронг відкрив люк і спустився на Місяць. Менш ніж за півгодини до нього вийшов Олдрін. У тому момент частота пульсу астронавтів становила майже 160 ударів на хвилину.

Спорядження астронавтів важило близько 80 кг. В умовах невагомості маса зменшилася майже у 6 разів. Чоловіки важили неповних 25 кг. Завдяки цьому вони легко пересувалися поверхнею планети, стрибали на 2 м вгору.

Поверхня Місяця вкрита порошкоподібною речовиною. Вона схожа на подрібнене вугілля, відзначили астронавти. Саме тому на місячній поверхні залишалися сліди. Коли астронавти в кораблі зняли скафандри, дрібний порошок був на їхньому тілі, руках та обличчі. Крім того, на об'єкті був різкий запах. Подібний до запаху відпрацьованого пороху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото, які назавжди змінили світ

Неподалік корабля астронавти встановили штатив із камерою. Вона вела трансляцію на Землю. Телетрансляцію про першу висадку людини на Місяці бачили в усіх країнах, окрім СРСР і Китаю. Майже 2 хв. з астронавтами особисто говорив тодішній президент США Річард Ніксон.

На Місяці астронавти взяли зразки порід, встановили наукові прилади, зробили знімки. Вони встановили прапор США, металеву пластину зі словами: "Тут люди з планети Земля вперше ступили ногою на Місяць. Липень, рік +1969 від Різдва Христового. Ми прийшли з миром від усього людства ".

Через півтори години перебування на поверхні супутника Землі Едвін Олдрін повернувся на корабель. Через 40 хв до нього приєднався Ніл Армстронг. Він перебував на поверхні Місяця 2 год. 31 хв. 40 с.

Вже на борту астронавти повечеряли. Армстронг проспав 7 год. у гамаку. Олдрін - на підлозі кабіни. Зранку 22 липня корабель взяв курс на Землю. Загалом "Аполон-11" перебував на Місяці 21 год. 36 хв. 21 с.

24 липня о12.50 командний відсік приводнився у Тихому океані на північний захід від Гавайських островів.

Зараз ви читаєте новину «Прогулянка на Місяці: 48 років тому на іншу планету вперше ступив землянин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути