середа, 28 лютого 2018 17:20

Чому корисно триматися за руки

Чому корисно триматися за руки
10-хвилинне тримання за руку має чудовий терапевтичний ефект. Фото: kwikku.com

Тримання людини за руку полегшує біль.

Емпатія синхронізує біоструми мозку. Вони виробляють хімічні речовини - нейромедіатори, які відповідають за задоволення. Завдяки цьому приглушується біль, пише vokrugsveta.

Ефект посилюється, якщо руку тримає близька або кохана людина, вважає доктор психології Павло Голдстайн з американського університету Колорадо.

Науковці провели дослідження. У ньому брали участь 22 пари. Вік чоловіків та жінок - від 23 до 32 років. Під час експерименту жінки протягом 2 хв терпіли короткочасний тепловий удар у передпліччя. Їхні партнери або тримали їх за руку, або сиділи на великій відстані від них.

Виявилося, що співчутливе торкання долонь зменшувало інтенсивність болю в середньому на 34%. Тримання за руки синхронізує серцевий і дихальний ритми, викликаючи почуття радості і благополуччя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як стати щасливою людиною - поради фахівця

Коли люди тримаються за руки, знижується рівень гормону стресу - кортизолу. Також легкий дотик може послабити фізичну та психологічну напругу. Крім того, пари, які не соромляться триматися за руки, підсвідомо зміцнюють свої стосунки і роблять їх більш щасливими. Така користь зумовлена гормоном - окситоцином

Щоденні 20-секундні обійми і 10-хвилинне тримання за руку роблять чудовий терапевтичний ефект. Науковці довели, що для нормального функціонування організму потрібно 8 обіймів у день, а для відчуття щастя - 12.

Зараз ви читаєте новину «Чому корисно триматися за руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути