понеділок, 11 лютого 2019 14:06

Знайшли старовинну пляшку для мінеральної води

У Хотинській фортеці в Чернівецькій області серед руїн турецької мечеті знайшли пляшку віком 250 років.

Ймовірно, у цій пляшці перевозили дорогу мінеральну воду, пише інформаційне агентство АСС.

Історичну цінність знайшли члени археологічної експедиції вчених і студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Посудина склеєна більше ніж із 20 фрагментів. Її покрили спеціальним розчином для міцності та водонепроникності. Пляшка зроблена з порцеляни або кам'яного фарфору. З такого матеріалу виготовляли посуд у країнах Західної Європи.

  Пляшка зроблена із кам’яної порцеляни.
Пляшка зроблена із кам’яної порцеляни.

На пляшці є клеймо "ZELTERS". Посередині латинський хрест з піднятою поперечиною і дві букви -"З" і "Т".
Zelters - назва урочища, долини в сучасній Німеччині. Там в давнину були джерела природної мінеральної води.

"Для того, щоб цей природний вуглекислий газ зберегти у воді, її заливали у таку спеціальну керамічну тару і наглухо запечатували чимось на зразок сургуча. Упродовж місяця-двох вона зберігала свої природні властивості і мінералізацію", - каже керівник експедиції, археолог Микола Ільків.

На думку археологів, ця пляшка - один з перших матеріальних доказів, що засвідчують австрійську присутність в Хотині. Мечеть, у якій знайшли пляшку, австрійці перетворили на католицьку церкву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли людські сліди віком 20 тис. років

"Якісь нестандартні речі ми знаходимо щорічно. Здається, що вже здивувати нічим, але все одно якісь такі знахідки трапляються. Іноді навіть важко ідентифікувати і розглядати, що це таке. Тільки після камеральної обробки змогли зрозуміти, що це посуд. А саме - пляшка з-під води ", - розповідає науковець.

Дослідники знайшли старовинну жіночу білизну в австрійському середньовічному замку Ленгберг, який знаходиться в Східному Тиролі. Під час ремонту замку зняли підлогу і архітектори виявили деталі жіночого туалету, які ноcили 500 років тому.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли старовинну пляшку для мінеральної води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути