Ексклюзиви
середа, 27 травня 2020 17:38

На приватному зорельоті в космос - що треба знати про місію SpaceX

До запуску ракети Falcon 9 з частково багаторазовим пілотованим кораблем Crew Dragon усе готово. Тож за кілька годин Falcon 9 опиниться у космічному просторі.

Gazeta.ua підготувала добірку цікавих фактів про місію.

1. За кермом - 2 пілоти, які вже мають досвід у підкоренні космосу. У тест-місії візьмуть участь 2 астронавти Аерокосмічного управління США, які вже двічі літали на Space Shuttle - 49-річний пілот Роберт "Боб" Льюіс Бенкен і 53-річний командир Даглас "Даг" Джеральд Хьорлі. Останній раз, коли на борту зорельоту був екіпаж із 2 людей, датується 1982 роком.

2. NASA використало для місії приватний корабель від компанії Ілона Маска. NASA не стала самостійно створювати корабель і провела конкурс через приватні компанії США. Ще 2014 року в конкурсі перемогли Boeing і SpaceX, які створили Starliner і Сrew Dragon відповідно.

Автор: SpaceX
  Crew Dragon
Crew Dragon

3. "Дракон" уже літав у космос. Минулої весни порожній Crew Dragon літав до МКС, і справився з цією місією ідеально. Після цього у SpaceX заявили, що Dragon зможе возити людей на станцію за $50-55 млн за місце. У конкурентного Boeing цінник вдвічі дорожчий.

4. Ракета стартує з комплексу LC-39A космічного центру імені Кеннеді у штаті Флорида, центру 2020-го виповнюється 60 років.

5. У разі поганої погоди чи неполадок у роботі ракети запланували "резервну" дату польоту - 30 травня в 22:22 і 31 травня в 22:00 за Києвом. На випадок аномалії корабель має систему аварійного порятунку.

6. Crew Dragon планують використовувати в майбутніх перельотах туристів. На борту можуть знаходитися до 7 чоловік, але по замовленнях NASA буде перевозити лише 4.

7. Переліт до МКС триває близько 19 годин.

8. На МКС екіпаж Crew Dragon пробуде невідомо скільки - від 30 до 119 діб. Це вирішать в ході місії. Сам корабель зможе перебувати на орбіті до 7 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні SpaceX запустить астронавтів у космос - коли і де дивитися

Запуск пілотованого корабля компанії SpaceX до МКС з території США запланували на пізній вечір 27 травня. На цю подію американська космічна галузь чекала майже 10 років.

Про те, чому ця місія така важлива для космічної індустрії всього світу, розповідає ВВС.

Зараз ви читаєте новину «На приватному зорельоті в космос - що треба знати про місію SpaceX». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути