Ексклюзиви
вівторок, 13 квітня 2021 16:40

Як зацікавити дошкільнят до навчання - поради експертів

Як зацікавити дошкільнят до навчання - поради експертів
Як зацікавити дошкільнят до навчання - поради експертів фото: mamadu.pl

Більшість дітей важко зацікавити навчанням. Одна з причин — потреба робити великі, за їхніми мірками, зусилля для досягнення результатів. Може бути й чимало інших причин, але результат виходить однаковий — погана успішність учнів і повільні темпи засвоєння нескладних матеріалів.

Gazeta.ua запитала експертів, як зробити навчання для дошкільнят цікавим.

"Найбільше діти люблять виконувати вправи творчого характеру, які не несуть великого навантаження. Так вони проявляють свої здібності й можуть повністю розслабитися. Для того, щоб заохотити дітей до навчання, необхідно вибирати такі курси, які будуть їм до вподоби. Хтось більше любить спортивні заняття, хтось — англійську мову. Деяким взагалі подобаються комплексні заняття, де вивчають літери, цифри та англійську. Там, де дитині більше сподобається, вона зможе себе краще проявити.

Форма навчання в групі цікавіша, оскільки відбувається спілкування з однолітками. Дитина не так втомлюється, оскільки зосередження уваги переключається з одного на іншого. Така форма навчання цікавіша та легша. Якщо брати до уваги дітей, які мають дефекти мовлення, то їм простіше працювати сам-на-сам з вихователем.

Часто трапляються такі випадки, коли дошкільнята відмовляються навчатися. Через це батьки перестають водити дітей на розвивальні курси. Варто знаходити компроміси й показувати своїм прикладом, як важливо кудись ходити та навчатись. Треба намагатись донести дитині інформацію, що так їй буде легше в школі", — розповідає педагогиня раннього розвитку Анастасія Олійник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В якому віці варто віддавати дітей до школи

Вихователька Аліна Савченко переконана, що для дошкільнят важливе навчання у форматі сюжетно-рольової гри.

"Потрібно будувати з дітьми заняття на такій формі, яка схожа на заняття в класах. Діти мають піднімати руки, а на занятті має панувати тиша. Дошкільнятам цікаво, якщо під час занять використовують героїв із сучасних мультфільмів або ігор. Їх треба зацікавлювати тим, що цікаво, а не тим, що вигадали давні педагоги.

Багато залежить і від батьків. Того, як вони ставляться і до вихователя, і до відвідування дитиною садочка. Якщо вони байдужі до цього, то це погана позиція. Батьки мають говорити, показувати, що ось іншим дітям цікаво навчатися. Вони мають ставитися позитивно і всю енергетику давати дитині. Показувати, що навчання — це не страшно".

Вихователька Марина Майорова зауважила, що до занять із дошкільнятами потрібно готуватися посилено.

"Потрібно готувати різні квести та рухливі ігри, щоб діти постійно перебували в русі, були зацікавленні в занятті. Варто використовувати більше малюнків, відео та презентацій. Тоді діти будуть із захопленням дивитися і вивчати навчальний матеріал", — додає Маріна Майорова.

2020 року в Києві скоротилася кількість першокласників. Так, 1 вересня 2020 року за парти 429 закладів сіли більш як 30 тис. першокласників, які навчатимуться за програмою Нової української школи, а 2019-го їх було майже 33 тис. в 430 школах.

Зараз ви читаєте новину «Як зацікавити дошкільнят до навчання - поради експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути