Ексклюзиви
вівторок, 13 квітня 2021 10:31

Випробували ядерну бомбу

Випробували ядерну бомбу
У Сахарі випробували ядерну бомбу фото: eadaily.com

13 квітня 1960 року Франція випробувала ядерну бомбу в пустелі Сахара.

Основу ядерної бомби становить заряд, що складається з речовини, ядро якої здатне до розщеплення. Зараз можуть використовувати 3 такі речовини. Це ізотопи урану з масовими числами 235 або 233 та ізотоп плутонію з масовим числом 239.

Початком ядерної історії Франції вважається затвердження 1944 року законопроєкту про створення Комісаріату Атомної Енергетики. До початку 50-х КАЕ проводив мирні наукові дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запустили перший пілотований повітряно-космічний апарат

1952 року у Франції затвердили перший 5-річній план розвитку атомної промисловості — "Закон Гайяра". Це вельми зацікавило представників військових кіл. Невдовзі сформували Управління зброї масового ураження, завданням якого було створення ядерного потенціалу Франції.

У липні 1957 року у Франції затвердили другий план розвитку атомної енергетики на 1957— 1961 роки. На його реалізацію виділили 500 млрд франків. За 700 км на південь від Колом-Бешара, в оазі Регган, створили полігон для випробувань. За З роки у Сахарі побудували штучне місто.

Шарль де Голль заявив, що на відміну від США і СРСР, які мають надпотужний ядерний потенціал, у Франції інша мета — бути спроможною "лише один раз" знищити супротивника. Цю мету поклали в основу офіційної воєнної доктрини.

16 березня 1926 року в містечку Оберн, що розташоване в штаті Массачусетс, Роберт Годдард провів успішний запуск першої у світі ракети на рідкому паливі. Вона важила 5 кг і піднялася на висоту 13 м за 2,5 с.

Зараз ви читаєте новину «Випробували ядерну бомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути