субота, 10 грудня 2022 12:31

Пекельна планета: вчені дослідили нововідкриту суперземлю Янсенн

Пекельна планета: вчені дослідили нововідкриту суперземлю Янсенн
Вчені представили нові дані про суперземлю Янсенн. Фото: esahubble.org

Міжнародна група астрономів виявила у системі Коперника дві нові екзопланети, які є суперземлями. Одна з них настільки розпечена, що на її поверхні перебуває океан із магми, температура якого становить приблизно 2 тис.°С.

Вчені з'ясували, що планета Янсенн обертається екватором зірки. Її дивна орбіта говорить про те, що планета спочатку перебувала набагато далі від зірки, перш ніж наблизитися до Коперника, пише ScienceAlert. Потім гравітаційне тяжіння від екватора зірки змінило орбіту планети Янссен.

"Планета 55 Cancri e або Янсен – це кам'янистий світ, який має масу, що перевищує масу Землі у вісім разів. Її діаметр удвічі більший, ніж у нашої планети. Вона завжди була розпеченою. Але коли наблизилася до Коперника, то стала ще гарячішою", – ідеться у повідомленні.

Вчені вважають, що внутрішня міграція планет у системі Коперника може бути пов'язана з тим, що вони не перебувають в одній площині обертання навколо зірки.

"Ми вже знали, що орбіта Янсенн відрізняється від орбіт решти чотирьох планет. Але ми виміряли всі орбіти всіх планет цієї системи і тепер ми знаємо, що ця пекельна планета не завжди оберталася настільки близько до зірки. Це пов'язано із внутрішньою міграцією планет у цій системі. Це справжнє пекло, тут настільки гаряче, що на цій планеті не зміг би вижити жоден відомий нам живий організм", – заявила дослідниця з інституту Флетайрон Лілі Чжао.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Облітаючи Місяць: космічний корабель NASA зробив наддетальні фото

Суперземлі – це кам'янисті планети, які за масою більші за Землю, але менші за Нептун. Нововідкриті планети обертаються навколо червоного карлика, температура якого вдвічі менша за температуру Сонця. Але одна з них перебуває в зоні життя та становить особливий науковий інтерес, адже там може бути атмосфера та навіть життя.

Космічне агентство NASA опублікувало знімки зіткнення зонда DART з астероїдом, зроблені телескопами James Webb і Hubble. Організувавши епохальний експеримент із захисту Землі від астероїдів, що закінчився зіткненням зонда DART з небесним тілом, NASA не втратила можливості зробити знімки події з різних ракурсів. DART, розміром не більший за торговельний автомат, 26 вересня врізався в нешкідливий Діморфос розміром з футбольний стадіон на відстані 11 млн км від Землі.

Зараз ви читаєте новину «Пекельна планета: вчені дослідили нововідкриту суперземлю Янсенн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути