Завтра, 19 серпня, православні святкуватимуть другий Спас. Це традиційне свято врожаю. У народі його називають Яблучним Спасом або Преображенням Господнім.

Цього дня у церкві освячували яблука, колоски пшениці. Плоди символізують подяку Богу за урожай. Зараз у святковий кошик господині, окрім яблук, кладуть виноград, сливи, персики, груші. Не варто освячувати банани, апельсини, ананаси чи інші закордонні плоди.

До кошика можна покласти зібрані на городі овочі: моркву, помідори, огірки, перець, буряк. Також баночку меду, колоски жита та пшениці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медовий Спас: що варто знати про свято
У давнину люди не снідали до церковної служби. Після богослужіння пригощали членів родини освяченими яблуками. Розрізали фрукт на скибки, мочали в мед і їли. Вважали, що така трапеза дасть здоров'я на увесь майбутній рік.

Цього дня господині печуть пироги та готують вареники з яблуками. Також варять узвар і компот.
14 серпня віряни святкували Перший Спас. Його називають Медовим, або святом Маковія. Цього дня у церкві люди освячують мед, хліб та святкові букети "маковійчики". Вони складаються з м'яти, чебрецю, нагідок, барвінку, любистку, волошок, калини та полину. Обов'язковий елемент - голівка маку.
Коментарі