Ексклюзиви
субота, 22 квітня 2023 11:28

35 млн осіб стали свідками випробування ядерної бомби

35 млн осіб стали свідками випробування ядерної бомби
35 млн осіб стали свідками випробування ядерної бомби фото: wikipedia.org

22 квітня 1952 року відбулося випробування ядерної бомби в штаті Невада. 35 млн американців стали свідками прямого репортажу з місця випробувань.

Невадський випробувальний полігон вважають одним із найбільших у США. Він діє з 1951 року. За цей час здійснили 928 ядерних вибухів.

Полігон розташований на півдні штату Невада в окрузі Най, за 105 км від Лас-Вегаса. Його територія розділена на 28 частин, на яких розміщена 1 тис. будівель, дві злітно-посадкові смуги й 10 вертолітних майданчиків.

25 травня 1953 року на полігоні в Неваді в рамках операції Upshot-Khothole провели перший в історії постріл артилерійським ядерним снарядом Grable. Радіоактивну хмару від пострілу помітили навіть у Лос-Анджелесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випробували ядерну бомбу

17 липня 1962 року Little Feller I став останнім вибухом в атмосфері на ядерному полігоні в Неваді.

Зараз ядерні вибухи на полігоні не проводять. Адміністрація щомісяця влаштовує тури територією, черга на які розписана на місяці вперед. Відвідувачам не дозволяють брати камери, біноклі, мобільні телефони й іншу техніку, а також забороняють брати камені з полігону на пам'ять.

Національне управління ядерної безпеки США заявило про успішне проведення останнього випробування модернізованої атомної бомби B61-12, яке відбулося на полігоні Тонопа в штаті Невада 2015 року. Згідно з міжнародною угодою про заборону ядерних вибухів, випробування проводили без боєзаряду.

Зараз ви читаєте новину «35 млн осіб стали свідками випробування ядерної бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути