Ексклюзиви
пʼятниця, 07 вересня 2018 16:09

Законопроект про "0,9 Роттердам" за 3 місяці зупинить енергосистему України - експерти

  Експерти стверджують, що нардепи фактично лобіюють відновлення імпорту електроенергії з Росії
Експерти стверджують, що нардепи фактично лобіюють відновлення імпорту електроенергії з Росії

Проект закону №8626 нардепа Вікторії Войцицької "Про здешевлення електроенергії" (формула "0,9 Роттердам") у випадку його прийняття зруйнує енергетичну систему України всього за 3 місяці.

Про це сьогодні на прес-конференції в "Інтерфаксі" заявив співголова Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Роттердам+ має прив'язку до середньозваженої ціни вугілля в порту Роттердама за попередні 12 місяців, а вугілля постійно дорожчає. Сьогодні середнє значення вугілля в тарифі для ТЕЦ становить 83 долари за тонну (з доставкою - 93 долари). Тим часом, вартість вугілля в Роттердамі вже 100-102 долара, а разом із логістичними витратами вартість складе 115-120 доларів. Тобто формула не встигає за стрімким зростанням на міжнародному ринку - ми платимо за вугілля значно менше, ніж європейці. Тому пропозиція депутатів знизити ціни ще сильніше, встановити коефіцієнт 0,9 за формульної ціни вугілля в 83 долари, які закладені в тарифі для ТЕС і ТЕЦ, призведе до зниження тарифу на вугілля для ТЕЦ до 75 доларів. Як за такі гроші купити вугілля за кордоном? Ніяк! За офіційними даними, за перше півріччя 2018-го середня ціна імпортного вугілля становила 113 доларів. Різниця - понад 30 доларів! Відповідно, доставляти до України вугілля за формулою "0,9 Роттердам" жодна компанія не стане. За рахунок імпорту для ТЕЦ і ТЕС щомісяця поставляється 700 тис. тонн вугілля. Запаси вугілля на складах станцій на сьогодні складають 1,9 млн тонн. Тобто без імпорту Україна протримається менше 3 місяців", - пояснив Дмитро Марунич.

За словами експертів, Вікторія Войцицька та її колеги фактично лобіюють відновлення імпорту електроенергії з Росії.

"Склади спорожніють - доведеться або відключати електроенергію, або імпортувати її з Росії за високими цінами, адже єдина країна, яка технічно може постачати нам електроенергію, - це Росія. Автори законопроекту (0,9 Роттердам) цього не розуміють і вважають за краще не вникати в складності роботи вугільного ринку, ринку електроенергії. А також ігнорують або роблять вигляд, що не розуміють залежність України від імпорту вугілля. І вносять не тільки позбавлені здорового глузду, а й часто деструктивні законодавчі ініціативи", - заявив Дмитро Марунич.

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук додав, що тарифи для населення не мають жодного відношення до формули Роттердам+, а тому розповіді депутатів про те, що вони хочуть здешевити "електроенергію для народу", є відвертою брехнею та популізмом. На думку експерта, сам законопроект №8626 є піар-кампанією групи народних депутатів напередодні виборів 2019-го.

"Це безглузді та популістські ідеї. Формула Роттердам+ дозволила державним шахтам отримати 7,8 мільярдів гривень. Пам'ятаєте, які протести були напередодні цього? По суті, законопроект про "0,9 Роттердам" - це пропозиція відкотитися назад. У випадку його прийняття буде ще більший масштаб шахтарських протестів. Автори закону про це просто не думають, оскільки переслідують свої власні політичні або лобістські інтереси", - підсумував Юрій Корольчук.

Зараз ви читаєте новину «Законопроект про "0,9 Роттердам" за 3 місяці зупинить енергосистему України - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути