четвер, 18 січня 2018 16:56

Влада заявила про пріоритет вугілля марки "Г", але тепер потрібні реальні дії - Турманов

Влада заявила про пріоритет вугілля марки "Г", але тепер потрібні реальні дії - Турманов
Голова Центрального комітету працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов каже, що пріоритет марки Г - це підтримка вітчизняного виробника. Фото: uaprom.info

Сьогодні в Україні склалася критична ситуація у вугільному державному секторі, і що потрібен терміновий розгляд питання видобутку вітчизняного вугілля на рівні прем'єр-міністра і профільного міністерства. Таку думку висловив голова Центрального комітету працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов.

"У нас критична ситуація в держсекторі. Можна збільшити видобуток вугілля марки "Г", але потрібні гроші, щоб блоки могли забезпечуватися українським вугіллям. Пріоритет марки "Г" - це підтримка вітчизняного виробника в результаті, тобто, держшахт.

Повинен бути чіткий і зрозумілий державний підхід. Ситуацію потрібно розглянути на рівні прем'єра. Адже що ми чули вже, всі говорять - і Кістіон, і міністр - що буде марка "Г" в пріоритеті. Але після слів потрібні конкретні справи", - зазначив Віктор Турманов.

Коментуючи рішення Ради оптового ринку електроенергії, яке передбачає пріоритетне включення в роботу блоків теплової генерації, які працюють на вугіллі газової марки перед блоками, що працюють на вугіллі антрацитовой марки, експерт зазначив: "Рішення Ради ОРЕ - це правильне рішення. Треба розуміти, в якій ситуації ми знаходимося. На неокупованій території України залишилася одна група вугілля - газова група. І компанії вже переходять на марку "Г", яка є в Україні. АМКУ, громадські ради кажуть щодо рішення Ради оптового ринку електроенергії "не можна". Але повинна бути чітко продумана державна політика", - зазначив Віктор Турманов.

На його думку, сьогодні в України немає іншої альтернативи, крім як переведення блоків ТЕС на марку "Г". "Треба займатися вугіллям, треба вкладати гроші. Четвертий рік пішов, коли у нас АТО. Частину блоків ТЕС перевели на марку "Г", частину ще ні. Але альтернативи у нас немає, потрібно переводити ТЕС на вугілля марки "Г". Адже інакше буде ситуація, коли вугілля потрібне Україні, і його завозять з-за кордону. А 60 або навіть 70 відсотків вугілля завозиться з російської території, тобто, з боку агресора", - повідомив голова Центрального комітету працівників вугільної промисловості України.

Нагадаємо, як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, у 2017 році Україні вдалося скоротити споживання антрациту з 10,6 до 5 млн т. Програма на 2018 рiк дасть змогу скоротити споживання антрациту до 3 млн т, а в 2019 році Україна зможе відмовитися від поставок антрациту і повністю забезпечити себе вугіллям власного видобутку.

Зараз ви читаєте новину «Влада заявила про пріоритет вугілля марки "Г", але тепер потрібні реальні дії - Турманов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути