Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2018 11:00

В Україні заборонять продавати домашнє м'ясо

В Україні заборонять продавати домашнє м'ясо
Стежити за порядком забою тварин буде інспектор Державної ветеринарно-санітарної експертизи. Фото: РБК-Украина

З 1 січня 2020 року в Україні заборонять продавати м'ясо домашніх тварин, птахів, нутрії, кролятину, якщо їх забили не на бойні. Крім того, має бути спеціальний експлуатаційний дозвіл.

Таким чином, жителі сіл можуть втратити можливість продавати домашнє м'ясо. За порушення цих правил загрожує штраф до 850 грн, пише "Сегодня".

Водночас експерти наголошують, що нові правила не поширюються на випадки, коли м'ясо використовується виключно для особистого споживання. Крім того, норма не стосується малих обсягів, до 10 тушок на день, домашніх птахів, кролів і нутрій.

Стежити за порядком забою тварин буде інспектор Державної ветеринарно-санітарної експертизи. Якщо людина продаватиме м'ясо не з ліцензованої бійні, продукт знищать в її присутності.

"Цей документ - запорука продовольчої безпеки, здоров'я людей і сільськогосподарських тварин", - уточнив один з авторів законопроекту, нардеп Олег Кулініч.

Заступник голови Аграрного комітету Олександр Бакулін наголосив, що запровадження нових правил прописано в Угоді про асоціацію з ЄС. Вони вже діють у Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштуватиме Великодній кошик 2018 року

"У будь-якому випадку можливість продавати домашнє м'ясо залишиться. Для цього тварин потрібно буде привозити на бійню, а не забивати на своєму подвір'ї. Це поширена практика цивілізованих країн", - каже голова Держспоживчслужби Володимир Лапа.

"В Україні вкрай мало ліцензованих боєнь. Вони в основному працюють на великих гравців в галузі. Уявляєте, що буде з цінами на м'ясо для простих українців після того, як зобов'яжуть всіх обробляти свою худобу на бойнях? Вони однозначно виростуть. Крім того, це вдарить по малих і середніх фермах, у яких немає своїх боєнь", - вважає директор сільськогосподарського підприємства Владислав Мардер.

За словами голови Асоціації тваринників Ірини Паламар, новий закон негативно вплине на пересічних українців з села, які живуть за рахунок продажу домашнього м'яса. Можливо потрібно надати якійсь додаткові пільги чи кредити, щоб створити бійню.

З 1 січня 2018 року Мінагрополітики планувало ввести нові стандарти, за якими підприємства мали відмовитися від молока другого сорту, яке вони закуповували у селян. Однак через невдоволення підприємців уряд вирішив відстрочити нові правила до 1 липня і ввести перехідний період на два роки.

Зараз ви читаєте новину «В Україні заборонять продавати домашнє м'ясо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути