Ексклюзиви
неділя, 15 травня 2016 17:36

В офшорах осіли 1,5–2 річні ВВП України

В офшорах осіли 1,5–2 річні ВВП України

Дані про кошти українського походження, які осіли в офшорах, згідно з приблизними міжнародними оцінками, коливаються від $117 млрд до $167 млрд, що еквівалентно 1,5–2 річним ВВП України.

Про це написав у своїй статті доктор економічних наук Сергій Кораблін, повідомляє DT.UA.

Так, зазначається, що оцінка щорічних офшорних втрат України сягає $11–12 млрд, що еквівалентно обсягу кредитів, отриманих країною від МВФ у рамках двох останніх програм (2014–2015 рр.).

За словами автора матеріалу, зазначене вимивання супроводжується падінням накопичень в основний капітал.

"На малюнку наведено їхні доларові еквіваленти в розрахунку на одного працівника в різних країнах. Період вибірки (2000–2014 рр.) не враховує найглибшої фази вітчизняного спаду, що спостерігався в 90-х роках минулого століття", - демонструє цифри автор.

При цьому він зазначає, що це — шлях у нікуди.

"З такою статистикою Україні треба перейматися входженням у групу найбідніших країн світу, а не в багатий Євросоюз. Якщо так, постає питання про відплив її мільярдів в офшори — чи не надто дороге задоволення для такої бідної країни, та ще й з пан'європейськими амбіціями?", - підкреслює Кораблін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст розповів, чому українці користуються офшорами

Нагадаємо, 9 травня, консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) відкрив доступ до бази даних, у якій міститься інформація про більш ніж 200 тисяч офшорних компаній.

На офіційному сайті консорціуму оприлюднена інформація про компанії, зареєстровані у Панамі, Самоа, а також на Багамських, Сейшельських і Британських Віргінських островах.

Зараз ви читаєте новину «В офшорах осіли 1,5–2 річні ВВП України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути