Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2012 12:23

У НБУ побачили прискорення зростання ВВП і збільшення обсягів будівництва

У НБУ побачили прискорення зростання ВВП і збільшення обсягів будівництва
За оцінками НБУ, зростання ВВП в травні прискорилося. Фото: obozrevatel.com

Індекс виробництва базових галузей (ІВБГ), незважаючи на високу базу порівняння минулого року, в травні прискорився до 3,2% в річному вимірі з 1,3% у квітні та 0,5% - в березні, що дозволило збільшити темпи зростання валового внутрішнього продукту.

Такі дані навів департамент економічного аналізу та прогнозування Національного банку України (НБУ).

"За оцінками департаменту, зростання ВВП в травні прискорилося і за січень - травень дещо перевищило 2%", - сказаноя в документі, оприлюдненому в п'ятницю.

НБУ зазначає, що зростання ІВБГ за січень - травень у порівнянні з відповідним періодом минулого року становило 2,2%, тоді як за підсумками січня-квітня воно дорівнювало 1,8%.

Експерти Нацбанку зауважують, що найбільший внесок у приріст ІВБГ в травні мали галузі, що відображають стан внутрішнього попиту: роздрібна торгівля (1,4 процентних пункту) і будівництво (0,8 п.п.).

Завдяки стабільному нарощуванню реальних доходів зростання обсягів роздрібного товарообігу прискорилося з 16,3% у квітні в річному вимірі до 17,9% в травні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У грудні ми будемо неприємно здивовані станом економіки - експерт

Високий рівень державного фінансування сприяв пожвавленню інвестиційної активності, що позначилося на поліпшенні показників будівельної галузі. Вперше з січня поточного року в травні відбулося зростання обсягу будівельних робіт: за розрахунками департаменту на рівні 9,6% в річному вимірі.

Високий внутрішній попит також стимулював нарощування обсягів виробництва деяких промислових галузей. Так зростання обсягів виробництва харчової промисловості склав 3% в річному вимірі, обробка деревини - 1,2%.

Водночас НБУ зауважує, що зовнішній попит залишався на досить низькому рівні, що відбилося на динаміці експортно-орієнтованих галузей: машинобудуванні (зростання лише на 0,5% в річному вимірі) та металургії (зниження на 1,1%).

Єдина експортно-орієнтована галузь, яка показала високі темпи зростання (14,9% в річному вимірі), - хімічна промисловість, виробництво якої стимулювався високим зовнішнім попитом на добрива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дірка" в бюджеті може сягнути 4% ВВП - прогноз

Як повідомлялося з посиланням на Держстат, зростання ВВП України в першому кварталі 2012 року по відношенню до аналогічного кварталу 2011 року сповільнилося до 2% в порівнянні з 4,7% в четвертому кварталі 2011 року, 6,5% - в третьому, 3,9 % - у другому і 5,4% - у першому.

Уряд заклав в держбюджет-2012 прогноз зростання реального ВВП на 3,9%. Експерти міжнародних фінансових організацій та незалежні експерти більш обережні в прогнозах, оцінюючи можливе зростання української економіки цього року в 1-3%.

Зараз ви читаєте новину «У НБУ побачили прискорення зростання ВВП і збільшення обсягів будівництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути