Україна за рік збільшила імпорт овочів борщового набору у 5 разів. Тільки за 10 місяців сезону 2018-2019 року завезла рекордні 112 тис. т продукції.
"Сезон можна вважати аномальним. Україна ніколи не завозила так багато продукції, якою цілком можемо самостійно себе забезпечувати протягом всього року. Але збіг обставин, у вигляді скорочення виробничих площ, низької врожайності у нас та в сусідніх країнах, змусив імпортувати продукцію ще восени", - пояснює експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман, передає "Інфо Шувар".
За її словами, цьогоріч Україна збільшила закупівлю овочів з країн Центральної Азії. Раніше останні не були в переліку головних постачальників.
"Стримувати зростання ціни за рахунок імпорту не завжди вдавалося - імпортна продукція була досить дорогою через великі витрати на логістику. Якби ситуація із виробництвом в країнах ЄС не була такою критичною, ціни у нас могли б бути помітно нижчими. Водночас у кінці квітня з полиць українських супермаркетів та з майданчиків гуртових ринків майже зникла минулорічна білоголова капуста. Її запаси закінчилися як у нас, так і в сусідніх країнах", - каже Тетяна Гетьман.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зелень, гриби та часник: як змінилася вартість продуктів за рік
Найбільше Україна імпортувала цибулі. Ввезли переважно з Узбекистану. Тільки у квітні закупили понад 15, 5 тис. т. У лютому було ще більше - 26,4 тис. т.
Картоплі у квітні імпортували 8,4 тис. т. Більша частина продукції - рання. Її завозили з Єгипту та Азербайджану. Порівнянно з березнем імпорт картоплі зріс майже у 3 рази.
На стільки ж збільшився імпорт капусти. У квітні завезли понад 7 тис. т переважно з Македонії та Узбекистану.
Буряку та моркви у квітні завезли 2,3 тис. т - це втричі більше, ніж було у травні торік. Продукцію завозили з Білорусі. Ранній буряк в невеликій кількості імпортували з Узбекистану.
Овочі борщового набору минулорічного врожаю рекордно подорожчали. Ціни зросли, адже в Україні немає інформації про баланс виробництва, споживання та експорту вітчизняної продукції. Фермери не знають, що сіяти, яка культура буде прибутковою, чи буде попит на зовнішньому ринку.
Коментарі